Održana 34. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

5.9.2013. Sa današnjeg zasjedanja Vlade Brčko distrikta BiH povučeno je usvajanje Odluke o osnivanju "Razvojne agencije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine“ zbog potrebe za dodatnim usaglašavanjima.
Na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje jednoglasno je usvojen Nacrt Odluke o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava sa pozicije grantovi pojedincima odobrenih budžetom Brčko distrikta BiH za 2013. godinu u Odjeljenju za obrazovanje, kao i Nacrt Odluke o usvajanju programa utroška sredstava sa pozicije grantovi pojedincima odobrenih budžetom Brčko distrikta BiH za 2013. godinu u ovom odjeljenju.

Image for news

Na 34. redovnom zasjedanju Vlada je usvojila Nacrt Odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH za sudjelovanje u sastavu Delegacije Bosne i Hercegovine prilikom prezentovanja univerzalnog periodičnog pregleda stanja ljudskih prava u svim oblastima, a usvojen je i Nacrt Odluke o imenovanju člana ekspertne radne grupe za izradu nacrta teksta protokola o saradnji u traženju nestalih osoba između Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore.

Isto tako, Vlada je na današnjem zasjedanju donijela Odluku o imenovanju člana monitoring tima Vijeća ministara BiH za praćenje aktivnosti predviđenih strategijom i akcionim planom suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH za period 2013–2015. godina, kao i Odluku o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u radnu grupu za programiranje budućeg IPA programa prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju izvještaje o reviziji finansijskog poslovanja u Odjeljenju za obrazovanje, Odjeljenju za javnu sigurnost, Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, Odjeljenju za javni registar te u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove te je usvojila akcioni plan za otklanjanje nedostataka po ovim revizorskim izvještajima.

Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH, pojasnio je da kada je u pitanju pet razmatranih revizorskih izvještaja koje je uradio Ured za reviziju BiH da su isti razmotreni  i na osnovu njih su urađeni akcioni planovi koji obavezuju šefove odjeljenja i njihove službe da uočene propuste od strane revizije u prethodnoj godini moraju otkloniti poštujući određene rokove revizorskih nalaza. On je, također, kazao da postoji negativan revizorski izvještaj u Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja u 2012. godini.

2013-08-05-34_Redovna_sjednica_Vlade-Esed_Kadric

"Zamjerka se dominantno odnosi na nezakonito trošenje sredstava u obnovu stambenih jedinica u Brčko distriktu BiH za što će se dodatno izvršiti provjere kako bi se uvidjelo na koji je način vršena prošlogodišnja dodjela sredstava kao i ispunjenost uslova i da li je u konačnici bilo nepravilnosti po tom pitanju", naglasio je Kadrić.

Na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlada je primila k znanju Informaciju o broju građana koji imaju prebivalište u Brčko distriktu BiH, a ne ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje i Informaciju o isplati dječijeg doplatka.

Vlada Brčko distrikta BiH je donijela Odluku o izmjenama i dopunama Pravilnika o stručnom usavršavanju i obrazovanju na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove.