Održana 33. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

28.8.2013. Na današnjem zasjedanju Vlada je odobrila Smjernice za izradu nacrta zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u Brčko distriktu BiH na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje.
Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o usvajanju Izvještaja o državnoj pomoći Brčko distrikta BiH u 2012. godini, uz potrebu da se Vladi dostavi analiza ove odluke u skladu sa zakonom.

Image for news

 

Na prijedlog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlada je usvojila Nacrt zaključka o prihvatanju prijedloga revidiranog akcionog plana za rješavanje problema Roma u BiH u oblastima zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite 2013–2016. godina.

Rifet Mujanović, šef Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, istakao je da se ovaj plan konkretno odnosi na 2013. i 2016. godinu, a Odjeljenje je dobilo zadatak da sublimira sve postojeće primjedbe kako bi se pristupilo rješavanju problema zbrinjavanja Roma.

2013-08-28-33_redovna_sjednica_vlade-Rifet_Mujanovic

"Malo je zaposlenih Roma, sa neadekvatno osiguranom zdravstvenom zaštitom, a pogotovo stanovanjem. Ove godine je Vlada izdvojila 212.000 KM da se osiguraju bolji uslovi za povoljniji status ove populacije. Također je traženo da Romi budu disperzivno raspoređeni po čitavom prostoru grada, a ne grupisani na jednom mjestu, što svakako stvara nepovoljnu sliku. Stoga će Vlada nastojati da u sklopu svojih mogućnosti i sredstava koja dobijamo od Ministarstva za ljudska prava poboljša njihove stambene uslove", dodao je Mujanović, naglašavajući intencije da se svi kolektivni centri na području Distrikta dovedu u bolje stanje.

Članovi Vlade su na 33. redovnom zasjedanju primili k znanju Informaciju o odlukama o odobravanju nastavnog plana i programa za osnovne škole Brčko distrikta BiH i JU Gimnaziju "Vaso Pelagić" Brčko distrikta BiH.

Isto tako, Vlada je primila k znanju i Informacije o odlukama o izmjenama i dopunama nastavnog plana i programa za JU Tehnička škola, JU Ekonomska škola i JU Poljoprivredna i medicinska škola Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić kazao je da u skladu sa Zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u Brčko distriktu BiH šef Odjeljenja za obrazovanje je nadležan za organizovanje rada, a u tome mu u stručnom smislu pomaže Pedagoška institucija kroz pripreme prijedloga nastavnih planova i programa, pedagoških standarda, normativa i drugih važnih akata za funkcionisanje obrazovnog sistema.

2013-08-28-33_redovna_sjednica_vlade-Anto_Domic

"S obzirom da je u školama potrebno sistematizovati i objediniti nastavne planove i programe, resorno odjeljenje i institucija pripremili su jedan prijedlog nastavnih planova i programa za osnovne škole i srednje škole koje se razlikuju u obrazovnim profilima. Tu postoje izvjesne inovacije kada su u pitanju konsultacije sa političkim strankama koje djeluju na području Brčko distrikta BiH, ali i primjedbe struke koji su drugačije od prijedloga odjeljenja. Stoga smo dali izvjesne primjedbe na prijedlog koji daje šef Odjeljenja za obrazovanje", istakao je gradonačelnik Domić.

Dr. Domić je još dodao da navedeni prijedlog nastavnih planova i programa u konačnici još nije donesen, a očekuje se da će ga šef Odjeljenja donijeti do početka školske godine kako bi nastava mogla započeti.

"Ostale su dileme koje su u vezi s donošenjem kvalifikacionog okvira na nivou države kao i iznalaženje prelaznog rješenja. Ukoliko se naprave neke izmjene kada su u pitanju dvopredmetna zanimanja i trogodišnje visoko obrazovanje postojeće stanje svakako da zahtijeva  prilagođavanje. Prijedlozi i sugestije sa današnje sjednice Vlade su otišle šefu resornog odjeljenja da uzme u obzir sve ove parametre kod donošenja nastavnih planova i programa. To je teško pitanje, stoga se i prave široke konsultacije, ulažu dodatni napori i pokušavamo da usaglasimo stavove kako ne bismo eventualno nekoga doveli u podređeni položaj i napravili nekakav propust ili poteškoću u funkcionisanju", zaključio je gradonačelnik Domić.

Nakon razmatranja Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu za period od  1. 1. do 31. 12. 2012. godine te je usvojila Akcioni plan s prijedlogom mjera za rješavanje primjedbi Ureda za reviziju.

2013-08-28-33_redovna_sjednica_vlade-sala-2

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za juli 2013. godine.

Na današnjem zasjedanju članovi Vlade Brčko distrikta BiH primili su k znanju Informaciju o realizovanju podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2013. godinu, na dan 15. 8. 2013. godine, kao i Informaciju o sticanju, bez naknade, nekretnine označene kao k.č. broj 261 KO Donji Zovik.