Održana 32. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

21.8.2013. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je, na današnjem 32. redovnom zasjedanju, Izvod iz tonskog zapisa sa 31. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH.

 

Vlada Brčko distrikta BiH  jednoglasno je usvojila Odluku o programu za zapošljavanje pripravnika s evidencije Zavoda za zapošljavanje u administraciji Brčko distrikta BiH.

Image for news
 
“Vlada Brčko distrikta BiH je u ovoj godini imala tri programa za podsticajno zapošljavanje. Jedan program je podsticanje zapošljavanja u privredi vrijedan 1.200.000 konvertibilnih maraka,  drugi je bio zapošljavanje pripravnika u privredi, on je bio 500.000 KM i  sada imamo program zapošljavanja pripravnika u administraciji za koji je izdvojeno oko 700.000 KM”, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić.
 
Gradonačelnik Anto Domić je dodao da je  sukcesivno dogovaran način, metodologija i implemntacija ovih programa kao i da je bila  potreba političkog usaglašavanja metodologije zapošljavanja pripravnika u administraciji.
 
“Na osnovu ranijih kriterija koji su donošeni ranijih godina ove godine smo u nekoj mjeri nešto malo modifikovali taj program. Angažovat će se pripravnici u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva Brčko distrikta BiH, biće angažovani pripravnici sa visokom stručnom spremom i, ukoliko neko od naroda ne bude imao dovoljno pripravnika sa visokom stručnom spremom onda će se angažovati oni sa višom školskom spremom. Ovaj puta neće biti opcije ili modelа da se angažiraju pripravnici sa srednjom stručnom spremom”, istakao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić.
 
“Danas je usvojen Program, a sada slijedi dobijanje prečišćenog i hronološki složenog spiska sa Zavoda za zapošljavanje, nakon toga će  biti donesena odluka o izboru pripravnika i vjerujem da će to biti  već u oktobru ove godine”, zaključio je gradonačelnik.
 
Odgovarajući na pitanja novinara, na konferenciji za medije, koja je upriličena nakon sjednice Vlade, a u vezi sa rješenjem o zabrani rada dva privatna univerziteta u Brčko distriktu BiH, gradonačelnik je istakao da je Apelaciona komisija ukinula rješenje ili djelimično prihvatila žalbu.
 
“Odjeljenje za obrazovanje je radilo izvjesne nadzore na fakultetima i šef Odjeljenja  je u skladu sa svojim procjenama i nadležnostima donio rješenje. Pravna lica, univerziteti, na koje se to odnosilo podnijela su prigovore na ta rješenja. Apelaciona komisija je pronašla nedostatke, odnosno, manjkavosti u tom rješenju, i u skladu svojim ovlaštenjima i zakonom je prihvatila žalbu”, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić.
On je još dodao da će Vlada BD BiH nastaviti analizu ili nadzor.
“Mora se podići kvalitet rada na privatnim i javnim univerzitetima, to je imperativ za sve nas”, zaključio je gradonačelnik Domić.
 
Vlada Brčko distrikta BiH je primila k znanju Informaciju o utrošku sredstava planiranih u Budžetu Brčko distrikta BiH za 2013. godinu za subvencije privatnim preduzećima u skladu sa Zakonom o podsticanju privrednog razvoja Brčko distrikta BiH.
2013-08-21-32_rsv
 
„Ove godine je u budžetu za 2013. godinu bilo predviđeno 3,5 miliona KM i  do prije dva mjeseca sva ta sredstva smo utrošili. Izdali smo oko 700 rješenja, znači oko sedamsto firmi je učestvovalo na konkursu za podsticanje. Tražili smo rebalans od 2,5 miliona KM, međutim dobili smo jedan milion KM . U  međuvremenu smo izdali još 200 rješenja oko 1000 rješenja ukupno i mi smo za ovu godinu utrošili 4,5 miliona KM“, rekao je šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Brčko distrikta BiH  Mustafa Nuković.
On je još dodao da neće biti dovoljno sredstva i da je  već podnešen zahtjev da se izvrši rebalans budžeta na ovoj stavci u iznosu 1,2 miliona KM.
 
Na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, Vlada Brčko distrikta BiH je usvojila Zaključak o osnivanju razvojne agencije Brčko distrikta BiH.
2013-08-21-32_rsv-Mustafa_Nukovic
 
„Potpisivanjem Memoranduma o zajedničkom djelovanju između Vlade Brčko distrikta BiH, Udruženja poslodavaca BD BiH, Privredne komore BD BiH i Sindikata, između ostalog, dogovorili smo se  da ćemo formirati i jednu razvojnu agenciju za pomoć malim i srednjim preduzećima u smislu stvaranja povoljnijeg ambijenta u Brčko distriktu BiH za privlačenje investicija“, istakao je Nuković.
On je još naveo da je Skupština Brčko distrikta BiH izdvojila sredstva za osnivanje razvojne agencije u toku ove godine.
 
Vlada Brčko distrikta BiH je odobrila Nacrt Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o porezu na dobit koji će biti proslijeđen u skupštinsku proceduru.
Direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH, Mato Lučić je istakao da je Direkcija za finansije predložila Vladi izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit  kako bi  Brčko distrikt BiH naplatio svoje poreze.
2013-06-12-23_RSV-3
„Do sada je bila praksa da firme sa strane  koje izvode određene radove ili usluge u Brčkom nisu plaćale porez na dobit  Brčko distriktu BiH, ovim izmjenama je determinisano da te firme moraju platiti porez po odbitku, ako niste rezidenti  u poreznom smislu, odnosno ako nisu registrovani kao poslovnica ili kao osnovna firma u Brčko distriktu BiH. Svaki isplatilac koji ostvari promet u Brčko distriktu BiH  po ovom zakonu  je dužan obustaviti iznos od 10 posto na utvrđeni datum i dogovoreni iznos naknade za izvršenu uslugu ili promet u Brčko distriktu BiH“, rekao je direktor Direkcije za finansije Mato Lučić.
On je još dodao da ćemo na ovaj način povećati prihode koji pripadaju Brčko distriktu BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Pravilnik o postupku verifikacije potraživanja i gotovinskih isplata po osnovu računa stare devizne štednje u Brčko distriktu BiH.

„Vlada je usvojila Pravilnik o verifikaciji stare devizne štednje koja će početi  26. augusta 2013. i  trajaće do 31. decembra 2015. godine i odnosi se na sve devizne štediše koji do sada nisu verificirali svoju staru deviznu štednju“, rekao je direktor Direkcije za finansije Mato Lučić.

On je apelovao na sve građane Brčko distrikta BiH koji nisu to uradili do sada da verifikuju svoju staru deviznu štednju u ovom periodu, kako bi Brčko distrikt BiH mogao planirati sredstva u budžetu, da se ova zakonska obaveza izvrši.

Vlada Brčko distrikta BiH je odobrila Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru nekretnina u Brčko distriktu BiH koji će biti upućen u skupštinsku proceduru.

Članovi Vlade Brčko distrikta BiH su jednoglasno usvojili Akcioni plan postupanja po preporukama Ureda za reviziju po Izvještaju o reviziji  finansijskih izvještaja JP „Komunalno“ d.o.o Brčko distrikt BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH nije dala saglasnost na Nacrt Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Policije Brčko distrikta BiH.

Razmatranje i usvajanje nacrta zaključka o prihvatanju prijedloga revidiranog akcionog plana za rješavanje problema Roma u BiH u oblastima zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite 2013–2016. godine je povučeno sa dnevnog reda.

Sa dnevnog reda je povučeno i razmatranje Informacije o:

  1. Odlukama o odobravanju nastavnog plana i programa za:

- OŠ Brčko distrikta BiH

- JU Gimnaziju „Vaso Pelagić“ Brčko distrikt BiH

  1. Odlukama o izmjenama i dopunama nastavnog plana i programa za:

- JU Tehnička škola Brčko distrikt BiH

- JU Ekonomska škola Brčko distrikt BiH

- JU Poljoprivredna i medicinska škola Brčko distrikta BiH.