Održana 29. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

13.12.2010. Vlada Brčko distrikta BiH je na 29. vanrednoj sjednici odobrila Nacrt zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima Brčko distrikta BiH i Nacrt zakona o dopuni Zakona o policiji Brčko distrikta BiH. Izmjena se odnosi na primjenu ovih zakona, što znači da će se ovi akti umjesto 1.1.2011. primjenjivati od 1.1.2012. godine.

Image for news
U Prijedlogu budžeta Brčko distrikta BiH za 2011. godinu nisu predviđena sredstva kojim bi se omogućila primjena Zakona o policijskim službenicima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koja podrazumijeva dodatnih 431.399 KM, zbog opće ekonomske i finansijske situacije, a imajući u vidu zahtjeve MMF-a i stavove iznesene na Fiskalnom vijeću BiH da vlasti u BiH na svim nivoima ne mogu vršiti povećavanje plata u državnim službama. Vlada Brčko distrikta je, i pored iskazane potrebe unutar odjeljenja, donijela odluku da u Budžetu za 2011. godinu neće biti novih pozicija niti povećanja plata iako su za to takođe iskazani realni i argumentovani zahtjevi.
Stoga je predloženo prolongiranje primjene odredaba kojima se uvode dodaci na platu policijskih službenika, a Vlada Brčko distrikta će u saradnji sa Policijom Brčko distrikta BiH, najkasnije do oktobra 2011. godine sagledati mogućnosti i izvršiti pripreme za primjenu Zakona počevši od 1. 1. 2012. godine.
Vlada Brčko distrikta BiH je, u skladu sa Zaključkom sa sastanka Koordinacionog tijela „Za bolji Brčko distrikt BiH“, usvojila i Zaključak kojim se obavezuje da u Prijedlogu budžeta Brčko distrikta BiH za 2011. godinu predvidi sredstva za primjenu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Policiji Brčko distrikta BiH, a na osnovu zahtjeva za odobrenje sredstava u budžetu za 2011. godine koji podnese Policija Brčko distrikta BiH.
Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja, a za njegovu realizaciju zadužena je Direkcija za finansije Brčko distrikta BiH.