Održana 29. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

24.7.2013. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na današnjem redovnom zasjedanju izvode iz tonskog zapisa sa 27. redovne i 13. vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH.
Na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, Vlada Brčko distrikta BiH je usvojila nacrt odluke o usvajanju Programa utroška sredstava sa pozicije grantova neprofitnim organizacijama za 2013. godinu u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove, Pododjeljenju za podršku mjesnim zajednicama, udruženjima građana i nevladinim organizacijama.

Image for news

„Danas je usvojen program za šest korisnika grantova i to je MZ Dizdaruša, Udruga Hrvatsko narodno vijeće, MZ Ćoseti, Eko udruga „Radosni leptir“, Udruga žena „Dječije selo“ i Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja u Domovinskom ratu. Ovi iznosi su fiksni, kako su odobreni u budžetu takvi su i sada“, rekao je šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Pejo Mendeš.

On je još dodao da sve veći broj zahtjeva za dodjelu grantova MZ, nevladinim organizacijama i udruženjima građana dolazi od poslanika političkih stranaka, koji su prepoznali potrebe tih udruženja, a to su uglavnom boračke organizacije, udruženja koja rade sa mladima na terenu itd.

„Ukupan iznos za ove namjene, sa svim grantovima i odobrenim sredstvima, jeste milion i četiri stotine hiljada KM“, istakao je Mendeš.

Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove u Vladi Brčko distrikta BiH Pejo Mendeš je još apelovao na sve korisnike grantova koji nisu opravdali namjenski odobrena sredstava iz prošle godine da to učine jer neće moći dobiti sredstva u ovoj godini.

2013-07-24-29_RSV-3

Nakon razmatranja Vlada Brčko distrikta BiH je primila k znanju Izvještaj o radu Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH za april, maj i juni 2013. godine.

„Ono što je interesantno za izvještaj za ova tri mjeseca je da su tu podaci i o predmetima enormne vrijednosti“, istakla je glavna pravobraniteljica Brčko distrikta BiH Ilinka Gavrić.

2013-07-24-29_RSV-2

Iinka Gavrić, glavna pravobraniteljica Brčko distrikta BiH, rekla je da su u prvostepenom postupku parnični predmeti sa milionskim iznosima po tužbi „Italprojekta“ i DD „Novi Bimeks“ okončani krajem marta u korist Distrikta na način da su presudom tužbeni zahtjevi u cijelosti odbijeni kao neosnovani.„U parničnom predmetu, po tužbi „Italprojekta“ od Brčko distrikta BiH traži se 97 miliona konvertibilnih maraka dok se po tužbi DD „Novi Bimeks“ traži 51 milion KM. I u jednom i drugom parničnom predmetu ovi iznosi se traže za naknadu štete po ugovorima koje je Distrikt zaključio sa ovim preduzećima 2000. i 2005. godine“, istakla je Gavrićeva.Ona je izrazila nadu da će se u ovom pravcu ići i u daljnjem odlučivanju jer su oba predmeta u žalbenom postupku pred Apelacionim sudom Brčko distrikta BiH.„Nakon što smo dobili prvostepene presude za ova dva predmeta, DOO „Santovac Ulice“, koji je također podnio tužbu protiv Distrikta krajem prošle godine za naknadu štete od oko 50 miliona maraka, povukao je tužbu“, istakla je Gavrićeva.Ona je zaključila da je Pravobranilaštvo na povlačenje tužbe DOO „Santovac“ dalo izjašnjenje da se ovo preduzeće odrekne tužbenog zahtjeva kako u budućnosti ne bi ponovo došlo do ovakvih tužbi po istom pravnom osnovu.Nastavak pripremnog ročišta u ovom predmetu je zakazan za početak septembra ove godine.

Ilinka Gavrić, glavna pravobraniteljica Brčko distrikta BiH, još je navela da postoji i problem, koji je naveden u izvještaju Pravobranilaštva, u finansijskim isplatama nastalim po okončanju pravosnažnih sudskih postupaka, uglavnom po tužbama fizičkih lica podnesenim protiv Distrikta radi naknada štete zbog ugriza pasa lutalica.„Nedopustivo je da mi konstantno iz mjeseca u mjesec imamo isplatu iznosa najmanje do 20.000 KM po tom osnovu, a da istovremeno s druge strane imamo odluku Skupštine koja glasi da poslovi zbrinjavanja, uklanjanja pasa lutalica s područja Distrikta prenose na JP „Komunalno Brčko“, imamo i odluke koje Vlada donosi, imamo i ugovore koje Vlada zaključuje sa JP „Komunalno Brčko“  u pogledu visine sredstava koje se imaju isplatiti ovom preduzeću, po ovom osnovu. I imamo i nepisano pravilo da se ti ugovori umjesto na početku zaključuju na kraju godine, zbog toga imamo i podnošenje tužbe JP „Komunalno Brčko“ za isplatu tih sredstava“, rekla je Gavrićeva.Ona je još dodala da je krajnje vrijeme da se disciplinujemo u smislu da ugovore o plaćanju sa JP „Komunalno Brčko“ zaključujemo na početku godine tako da ne bismo imali pokretanje sudskih postupaka u odnosu na Distrikt, a s druge strane praćenja provođenja ovih djelatnosti koje su skupštinskom odlukom prenesene na JP „Komunalno Brčko“ u smislu obavljanja ovog posla, kvaliteta, količine.

Vlada Brčko distrikta BiH je usvojila Prijedlog Odluke o izdvajanju novčanih sredstava iz sredstava budžetske rezerve Brčko distrikta BiH za 2013. godinu.

Članovi Vlade su usvojili Smjernice za izradu uputstva o načinu distribucije administrativnih taksenih marki i načina evidencije prihoda naplaćenih po osnovu njihove prodaje.

Vlada Brčko distrikta BiH je primila k znanju Informaciju o stanju sigurnosti na putevima u Brčko distriktu BiH za period januar – juni 2013. godine.

S dnevnog reda povučeno je razmatranje i očitovanje o Nacrtu Zakona o dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama Brčko distrikta BiH, kao i razmatranje i usvajanje Nacrta Odluke o koordinaciji u procesu evropskih integracija na nivou Brčko distrikta BiH i razmatranje Izvještaja službenika za etiku za period april – juni 2013. godine. Zbog tehničkih razloga povučeno je i usvajanje Izvještaja o državnoj pomoći Brčko distrikta BiH.

Nastavak 29. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH zakazan je za petak, 26. 7. 2013. godine u 8.00 sati.