Održana 27. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

10.7.2013. Vlada Brčko distrikta BiH je na današnjem zasjedanju donijela Odluku o odobravanju Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o arhivskoj djelatnosti.

Nakon razmatranja donesena je i Odluka o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje emisijom obveznica u Brčko distriktu BiH, kao i Prijedlog Odluke o petoj emisiji obveznica Brčko distrikta BiH za izmirenje obaveza po osnovu verifikovanih računa stare devizne štednje.


Image for news
Direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Mato Lučić je istakao da je izmjenama ovog zakona produžen rok verifikacije do 15. 12. 2015. godine, a osnovnim zakonom Brčko distrikt BiH je dužan da svu staru deviznu štednju vrati do 15. 3. 2016. godine.
"Stoga je Vlada donijela prijedlog ovog zakona koji će biti upućen u Skupštinu na razmatranje po hitnom postupku, dodao je Lučić, ističući da će tako stare devizne štediše, koji do sada nisu verifikovali svoju staru deviznu štednju, moći ostvariti to pravo.
2013-07-10-27_redovna_sjednica_Vlade1-Mato_Lucic
Sa dnevnog reda 27. redovne sjednice Vlade povučeno je razmatranje i odobravanje Prijedloga Odluke o promjeni namjene javnog dobra, te razmatranje i usvajanje Nacrta Odluke o usvajanju plana linijskog prevoza putnika na području Brčko distrikta BiH, a povučeno je i usvajanje Nacrta Odluke o koordinaciji u procesu evropskih integracija na nivou Brčko distrikta BiH.
Vlada je donijela Odluku o davanju saglasnosti za uspostavljanje vijeća za visoko obrazovanje Bosne i Hercegovine i Odluku o davanju saglasnosti – pristupanje Brčko distrikta BiH kampanji koju provodi Organizacija ujedinjenih nacija.
Razmatranje i usvajanje nacrta Odluke o usvajanju programa za zapošljavanje pripravnika s evidencije Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i u privrednom sektoru Brčko distrikta BiH također je povučeno sa dnevnog reda.
Sa dnevnog reda zbog postojanja određenih nesuglasica povučene su i sljedeće tačke: razmatranje i usvajanje Nacrta Odluke o utvrđivanju kriterija i usvajanju programa utroška sredstava sa pozicije grantovi neprofitnim organizacijama u 2013. godini u Odjeljenju za obrazovanje.
Vlada je primila k znanju Izvještaj o radu Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH u 2012. godini koje potom ide u skupštinsku proceduru, kao i dopune Informacije u vezi s inspekcijskim nadzorom o zaposlenicima na univerzitetima i fakultetima na području Brčko distrikta BiH po zaključku Vlade Brčko distrikta BiH od 29. 5. 2013. godine.
Članovi Vlade su usvojili izmjene i dopune zaključka Vlade od 7. 6. 2013. godine kojim su obavezani rukovodioci organa javne uprave da izvrše provjere i utvrde koji su službenici angažovani na privatnim ili javnim fakultetima bez saglasnosti rukovodioca organa uprave.
„Za one koji su imali odobrenje, neophodno je bilo poništiti te saglasnosti, a za one koji nisu, obaveza je bila da ih se suspenduje i da se provede disciplinski postupak“, naglasio je zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.
2013-07-10-27_redovna_sjednica_Vlade-Esed_Kadric
Na konferenciji za štampu, upriličenoj nakon 27. redovne sjednice Vlade, zamjenik gradonačelnika Kadrić je još napomenuo da je sutra, 11. juli gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić proglasio Danom žalosti prema Odluci Skupštine Brčko distrikta BiH koja je u prethodnom periodu ovlastila da u određenim situacijama gradonačelnik može proglasiti dan žalosti.