Održana 154. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

6.11.2012. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je, na 154. redovnom zasjedanju, Smjernice za izradu Nacrta poslovnika o radu Vlade Brčko distrikta BiH. Nakon analize činjeničnog stanja ustanovljeno je da je postojeći Poslovnik potrebno usaglasiti sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine te sa Poslovnikom o radu Vijeća ministara BiH i poslovnicima o radu vlada entiteta. Usvojene smjernice odnose se, između ostalog, na organizaciju, način rada, odlučivanje, predstavljanje i usmjeravanje rada Vlade, pripreme i održavanje sjednica Vlade, rad stručne službe te obaveze iz akcionih planova za reformu javne uprave.

Image for news

Članovi Vlade usvojili su smjernice za izradu Nacrta pravilnika o korištenju, tehničkom održavanju i upotrebi motornih vozila i radnih mašina u vlasništvu Brčko distrikta BiH.

Pravilnikom, koji će biti izrađen na osnovu smjernica, razradit će se način zaduženja službenog vozila, način korištenja vozila i postupak snabdijevanja vozila gorivom, način i postupak registracije vozila i održavanja vozila, vođenje evidencija o upotrebi službenih vozila, odgovornost lica koje koristi službeno vozilo zbog nepostupanja po pravilniku te postupanje lica koje koristi vozilo u slučaju pričinjavanja štete na vozilu.

Vlada Brčko distrikta BiH imenovala je predstavnika Distrikta u tim za izradu dokumenata koordinacionog mehanizma u procesu evropskih integracija te predstavnika koji će biti član ekspertnog tima za izradu prijedloga u vezi s implementacijom partnerskog cilja saradnje BiH i NATO-a "Stabilizacija i rekonstrukcija – međuresorna saradnja".

Članovi Vlade usvojili su Nacrt Sporazuma između Vlade Republike Moldavije i Vijeća ministara BiH o saradnji u oblasti obrazovanja kao i zajednički projekat Evropske unije i Vijeća Evrope "Strateški razvoj visokog obrazovanja i standardi zanimanja".

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je inicijativu za zaključenje dogovora o posredovanju radnika iz BiH za vremenski ograničeno zapošljavanje u Saveznoj Republici Njemačkoj koji se odnosi na zapošljavanje radnika medicinske struke srednje stručne spreme.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Revizorski izvještaj finansijskog poslovanja Policije Brčko distrikta BiH za 2011. godinu i primila k znanju Akcioni plan za realizovanje preporuka iz revizije.

Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Izvještaj o radu Pododjeljenja za javne nabavke Odjeljenja za stručne i administrativne poslove  za period od 1. 7. do 30. 9. 2012. godine.

U izvještavanom periodu je zaključeno ugovora u ukupnoj vrijednosti od 30.650.679,23 KM i to:

- ugovora u vrijednosti od 27.229.857,15 KM ili 88,84% po otvorenom postupku;

- ugovora u vrijednosti od 1.819.088,31 KM ili 5,93% po pregovaračkom postupku bez

objave obavještenja o nabavci i

- ugovora u vrijednosti od 1.601.733,77 KM ili 5,23% po konkurentskom postupku.

Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o harmonizaciji propisa Brčko distrikta BiH sa pravnom stečevinom EU.

2012-11-06-154_Sjednica_Vlade-2

Članovi Vlade usvojili su Nacrt Odluke o odobravanju Programa utroška sredstava –subvencioniranja dijela troškova za utrošenu električnu energiju licima u stanju socijalne potrebe s prebivalištem u Brčkom za 2012. godinu.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Admir Čandić istakao je na konferenciji za medije da je za ove namjene iz Budžeta Brčko distrikta BiH za 2012. godinu izdvojeno 700.000 KM. On je dodao da je ovo pravo prenosivo te da će prema sadašnjim podacima subvencije u iznosu od oko 70,00 KM dobiti otprilike 10.000 lica. Čandić je istakao da će preliminarna i konačna lista korisnika biti istaknuta na oglasnim pločama Vlade Brčko distrikta BiH, Pododjeljenja za socijalnu zaštitu, Službe za boračko-invalidsku zaštitu i JP "Komunalno Brčko".

Subvencioniranje dijela troškova za utrošenu električnu energiju ostvaruju sljedeće kategorije lica:

a) penzioneri čiji iznos penzije ne prelazi 310,74 konvertibilne marke, a

koji su kao takvi evidentirani kod Pododjeljenja za socijalnu zaštitu u 2012.godini i koji su

ostvarili pravo na jednokratnu novčanu pomoć za penzionere u 2012. godini,

b) nezaposlena lica evidentirana u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i to:

žene sa navršenih 55 godina života i muškarci sa navršenih 60 godina života do 30. aprila

2012. godine i stariji,

c) korisnici stalne osnovne novčane pomoći sa priznatim pravom na korištenje iste za

august mjesec 2012. godine i djeca bez roditeljskog staranja, evidentirana u Pododjeljenju

za socijalnu zaštitu,

d) djeca ometena u psihofizičkom razvoju evidentirana u Pododjeljenju za socijalnu

zaštitu,

e) ratni vojni invalidi i mirnodopski invalidi registrovani u Službi za boračko-invalidsku

zaštitu čija lična invalidnina ne prelazi iznos od 310,74 konvertibilne marke,

f) slijepa lica korisnici dodatka za njegu i pomoć od drugog lica, koja nisu ujedno i

penzioneri s iznosom penzije do 310,74 konvertibilne marke.