Održana 152. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

2.10.2012. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji. Ovim zakonom se brišu određeni članovi Zakona koji su previđali osnivanje Regulatorne komisije Brčko distrikta BiH zbog prestanka nadležnosti Brčko distrikta BiH i prelazak u nadležnost Državne regulatorne komisije za električnu energiju – DERK. Članovi Vlade usvojili su zaključak kojim se zadužuju resorna odjeljenja Vlade da analiziraju pravno stanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i preduzmu sve radnje kako bi se ona mogla realizovati.

Image for news

Članovi Vlade usvojili su Nacrt Zakona o stavljanju van snage Zakona o općim uslovima za isporuku električne energije te Nacrt Zakona o stavljanju van snage Zakona o tarifnom sistemu za prodaju električne energije.

Članovi Vlade usvojili su Prijedlog Odluke o usvajanju Plana zaštite od požara Brčko distrikta BiH. Razlog donošenja Plana zaštite od požara je u utvrđivanju mjera potrebnih za uspješno funkcionisanje i unapređivanje zaštite od požara i provođenja nadzora nad izvršavanjem mjera zaštite od požara.

Vlada Brčko distrikta BiH je usvojila Nacrt Odluke o davanju saglasnosti za potpisivanje sporazuma između Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH o ostvarivanju prava na novčanu naknadu nezaposlenih lica. Ovim sporazumom regulišu se uslovi i postupak ostvarivanja prava na novčanu nadoknadu nezaposlenih osoba u BiH kojima je radni odnos prestao kod poslodavca čije je sjedište u entitetu, odnosno Brčko distriktu BiH u kojem nezaposlene osobe nemaju prebivalište.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku o imenovanju člana Brčko distrikta BiH u Vijeće za državnu pomoć. Ovom odlukom imenovana je Amra Abadžić.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je izvode iz tonskih zapisa sa 143. i 149. redovne sjednice Vlade.

2012-10-02-152_Sjednica_Vlade-2

Sjednica Vlade Brčko distrikta BiH prekinuta je zbog obaveza pojedinih članova Vlade, odnosno nije bilo kvoruma, i bit će nastavljena sljedeće sedmice. Nisu razmatrane dvije tačke dnevnog reda iz oblasti poljoprivrede, a to su Program utroška sredstava iz sredstava odobrenih Odlukom o usvajanju amandmana na Budžet Brčko distrikta BiH za 2012. godinu na ime naknada šteta nastalih na poljoprivrednim kulturama prouzrokovanih sušom i ledom u 2011. i ledom u aprilu i junu 2012. godine te Prijedlog mjera za otklanjanje posljedica šteta prouzrokovanih elementarnom nepogodom sušom u 2012. godini.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Brčko distrikta BiH Pejo Mendeš rekao je, na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice, da je na 151. redovnoj sjednici Vlade, koja je održana prošle sedmice, usvojena informacija u vezi s realizacijom nadoknade šteta na području Distrikta, te da je Odjeljenje bilo u obavezi i na današnju sjednicu dostavilo Program utroška sredstava i Program mjera za uklanjanje posljedica šteta. Mendeš je naveo da oba dokumenta sadrže sve potrebne podatke te da se radi o odobrenim sredstvima iz budžeta Brčko distrikta BiH u iznosu od 2.000.000 KM za oko 2.100 prijavljenih poljoprivrednika.

"Kada smo na današnjoj sjednici Vlade došli do ovih tačaka dnevnog reda članovi Vlade iz HDZ-a i SDP-a rekli su da imaju važnijih poslova i ne mogu dalje nastaviti sa radom na sjednici. Zamolio sam gradonačelnika da nastavimo sa radom, s obzirom na ozbiljnost problema u kojem su se našli poljoprivrednici i na izdvojena sredstva koja bi se mogla iskoristiti za jesenju sjetvu, ali je konstatovano da nema kvoruma te je sjednica Vlade prekinuta i odgođena za sljedeću sedmicu", pojasnio je Mendeš.

On je istakao da je nedopustivo za svakog člana Vlade da ne raspravlja o ovakvim problemima i dodao da je ovo udar na poljoprivredne proizvođače i njihovu egzistenciju.

"Razgovarat ću sa kolegama da tražimo vanrednu sjednicu Vlade jer su ispunjeni svi uslovi da, kada se ovaj program usvoji, počnemo s isplatom sredstava koja bi se krajem ove i početkom sljedeće sedmice mogla naći na računima poljoprivrednih proizvođača", zaključio je Mendeš.