Održana 15. vanredna sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

25.11.2013. Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je na 15. vanrednom zasjedanju Amandmane na prijedlog budžeta Brčko distrikta BiH za 2014. godinu.
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić istakao je da je skupštinskoj Komisiji za budžet i finansije  upućeno  preko 1.000 amandmana različite strukture od poboljšanja fondova za nevladin sektor do rješavanja  važnih  komunalnih i infrastrukturnih projekata rađenih u saradnji sa vjerskim i mjesnim zajednicama.

Image for news

"Nastojali smo prihvatiti što je moguće veći broj ispravki kako bismo zadovoljili potrebe građana iskazane tokom javnih rasprava. Ovaj ukupni broj ispravki na knjigu budžeta je u  iznosu oko 22 miliona KM na budžet Distrikta za 2014. godinu predložen u iznosu od oko 180 miliona KM", dodao je gradonačelnik Domić.

On je istakao kao naročito važnim uvođenje novina u smislu osiguranja sredstva za organizovanje projekta izgradnje zgrade Tužilaštva u Brčkom, početka uređenja biciklističkih staza u gradu, kao i uvećanje grantova za funkcionisanje javne zdravstvene ustanove, ali i značajnije djelovanje prema Odjeljenju za obrazovanje radi stvaranja boljih preduslova u skladu s pedagoškim standardima i normativima za obrazovanje djece.

Vlada Distrikta primila je k znanju Informaciju o stanju u oblasti zimskog održavanja puteva na području Brčko distrikta BiH.

2013-11-25-46_RSV-Sala

"Vlada je tokom današnjeg zasjedanja zadužila Odjeljenje za javne poslove da u posao čišćenja gradskih ulica uvede firmu koja je imala najpovoljniju ponudu,  iako žalbeni postupak  upućen na izbor ponuđača radova još uvijek nije okončan, a  neophodno je da kada padne snijeg ulice učinimo prohodnima jer građane ne zanimaju procedure i žalba“,  kazao  je gradonačelnik Domić.

Prema njegovim riječima uložena žalba od  JP “Komunalno Brčko“ nije osnovana jer je njihova ponuda od ukupno pet ponuđača  po cijeni bila na petom mjestu, odnosno najskuplja.

"Ovakvim svojom postupkom JP “Komunalno Brčko“ dovelo me je kao gradonačelnika Brčko distrikta BiH u veoma nezgodnu situaciju", zaključio je gradonačelnik Domić.

Nakon razmatranja Vlada je usvojila Smjernice za izradu nacrta zakona o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za 2014. godinu.

Sa dnevnog reda povučene su tačke koje se odnose na utvrđivanje prijedloga Zakona o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za 2013. godinu, te Odluka o visini stope o porezu na nekretnine koje će biti razmatrane na sljedećem vanrednom zasjedanju Vlade Brčko distrikta BiH zakazanom za srijedu, 27. novembra 2013. godine, s početkom u 08.00 sati.