Održana 15. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

9.4.2013. Vlada Brčko distrikta BiH je, na 15. redovnom zasjedanju, povukla s dnevnog reda tačku koja se odnosila na smjernice za izradu nacrta zakona o državnoj službi u organima javne uprave Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.
Na prijedlog šefa Odjeljenja za komunalne poslove Amira Trobradovića Vlada je odobrila Smjernice za izradu nacrta zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasne kogeneracije Brčko distrikta BiH.

Image for news

Na ovom zasjedanju Vlade donesena je Odluka o odobravanju Smjernica za izradu nacrta zakona o izmjenama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje emisijom obveznica u Brčko distriktu BiH.

Mato Lučić, direktor Direkcije za financije Brčko Distrikta BiH, pojasnio je da je Vlada usvojila instrukciju o primjeni Zakona o isplati stare devizne štednje, kojom se ovaj ciklus verifikacije, koja traje od 31. 12. 2012. godine, produžava do 31. 12. 2015. godine.

„Od sutra će 811 starih deviznih štediša biti isplaćeno u četiri emisije obveznica u iznosu od 424.324 konvertibilne marke", dodao je Lučić.

Na prijedlog šefice Odjeljenja za zdravstvo u Vladi Brčko distrikta BiH Anđe Nikolić članovi Vlade su odobrili Smjernice za izradu nacrta pravilnika o obavljanju stručnog nadzora nad radom zdravstvenih ustanova, kao i Smjernice za izradu nacrta odluke o utvrđivanju visine jednokratne novčane pomoći za troškove sahrane civilnih žrtava rata Brčko distrikta BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Nacrt Odluke o visini novčanih sredstava iz budžeta Brčko distrikta BiH za 2013. godinu koja će se koristiti za neisplaćene zahtjeve za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji iz 2012. godine.

Na ovom zasjedanju Vlade usvojen je i Nacrt odluke o usvajanju akcionih planova za borbu protiv korupcije odjeljenja Vlade i Ureda za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Izvještaj o ispunjenju ugovorenih obaveza na kraju perioda poslovnog plana DD "MB VELMA" Brčko. Pored toga, Vlada je donijela zaključak da se taj izvještaj proslijedi pravobraniteljici koja će se očitovati po tom pitanju.

Članovi Vlade su primili k znanju Informaciju o aktivnostima člana Vijeća za državnu pomoć u ime Brčko distrikta BiH za period od 2. 10. 2012. do 31. 3. 2013. godine, uz zaključak da se obavezuje održavanje tematskih sjednica svaka tri mjeseca na kojima bi svi članovi kojima su pripale takve aktivnosti mogli podnositi izvještaj o svom radu za taj period.

S dnevnog reda 15. redovne sjednice Vlade povučena je tačka koja se odnosila na očitovanje o Informaciji u vezi s ljekarskim i psihološkim pregledima kandidata u procesu izbora policijskih službenika – kadeta za pohađanje osnovne policijske obuke.

Članovi Vlade su usvojili Odluku o ulasku u projekat saradnje s Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske u vezi s projektom izgradnje kraka južnog toka plinovoda.