Održana 148. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

4.9.2012. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na današnjem redovnom zasjedanju Nacrt Odluke o odobravanju Programa utroška sredstava o dodjeli jednokratne novčane pomoći za penzionere sa područja Brčko distrikta BiH u 2012. godini. Odobrena sredstva u Budžetu Brčko distrikta BiH za 2012. godinu za ove namjene su 1.370.000 KM.

Image for news

Isplata jednokratne novčane pomoći bit će svrstana u tri kategorije: penzionerima sa utvrđenom visinom penzije do 310,74 KM isplata se vrši u visini od 150 KM, penzionerima sa utvrđenom visinom penzije od 310,75 do 414,30 KM u visini od 100 KM, a penzionerima sa utvrđenom visinom penzije od 414,31 do 835,31 isplata se vrši u visini od 50 KM.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Admir Čandić istakao je na konferenciji za novinare da će Pododjeljenje za socijalnu zaštitu u roku od 10 dana sačiniti preliminarnu listu na osnovu koje će biti sačinjena konačna lista penzionera. On je dodao da je ovakav vid pomoći penzionerima zastupljen jedino u Brčko distriktu BiH, za razliku od entiteta.

Šefica Pododjeljenja za socijalnu zaštitu Nataša Stevanović rekla je da prema evidenciji Pododjeljenja u Brčkom ima 9 060 lica koja žele učestvovati u dodjeli jednokratne novčane  pomoći.

2012-09-04-148_Sjednica_Vlade-2

„To su penzioneri oba fonda penzijsko-invalidskog osiguranja entiteta, kao i penzioneri koji iz zemalja u okruženju i zemalja Evropske unije primaju penziju do 835,31 KM. U narednih sedam dana vrši se provjera u Službi za lična dokumenta u smislu mjesta prebivališta za 740 penzionera. Konačna lista će pet dana biti istaknuta na oglasnim pločama gdje lica mogu provjeriti da li se nalaze na spisku, nakon čega će biti izvršen prenos sredstava na tekuće račune penzionera što iščekujemo između 18. i 20. septembra“, zaključila je Stevanovićeva.

Vlada Brčko distrikta BiH razmatrala je na 148. redovnoj sjednici Informaciju o dodjeli kancelarijskog prostora na korištenje Vladi Republike Srpske i Vladi Federacije BiH i donijela zaključak da se isele dvije prostorije u zgradi Vlade u kojima je smješten Ured za upravljanje javnom imovinom i ustupe na korištenje entitetskim vladama do iznalaženja rješenja za drugu lokaciju.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Nacrt Odluke o izmjeni Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava od 3.7.2012. godine Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge i Nacrt Odluke o izmjeni i dopuni Programa utroška sredstava u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu od 17. 5. 2012. godine, a u vezi sa izmjenama koje su nastale uslijed izdvajanja dodatnih sredstava u Rebalansu budžeta.

Članovi Vlade usvojili su Odluku o davanju saglasnosti na projekat „Štedi energiju - sačuvaj klimu i novac“ i imenovanju predstavnika Brčko Distrikta BiH iz Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove. Ovom odlukom odobrava se sufinansiranje Brčko distrikta BiH u ovom projektu u iznosu od 8.500,00 KM.

Vlada Brčko distrikta primila je k znanju Izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja za period od 1. 1. do 31. 12. 2011. godine Ureda koordinatora Brčko distrikta BiH pri Vijeću ministara BiH, kao i Revizorski izvještaj i Akcioni plan za realizovanje preporuka iz revizije finansijskog poslovanja Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove za period od 1. 1. do 31. 12. 2011. godine.

Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Izvještaj o radu Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH za maj i juni tekuće godine. Na osnovu finansijskih pokazatelja Distrikt je u izvještajnom periodu imao pozitivne rezultate.

Vlada Brčko distrikta BiH razmatrala je Informaciju o stanju u Javnom preduzeću „Radio Brčko“ i raskidu ugovora o honorarnoj saradnji tri zaposlenice ovog javnog preduzeća. Nakon duže rasprave članovi Vlade usvojili su zaključak da će ovu tačku dnevnog reda uvrstiti na narednu sjednicu kolegija i Vlade.

Vlada Brčko distrikta BiH razmatrala je Informaciju o problemima pri otvaranju javne licitacije za cestogradnju u Odjeljenju za javne poslove i donijela zaključak kojim ovlašćuje šefa Odjeljenja za javnu sigurnost da u ime Vlade Brčko distrikta kontaktira Ured  za razmatranje žalbi u Sarajevu i zajedno sa šefom Odjeljenja za javne poslove i glavnim koordinatorom Vlade traži pojašnjenje procesa javnih nabavki.

Članovi Vlade razmatrali su zaključak Vlade usvojen na 147. redovnoj  sjednici kojim se kaže da će se budući pripravnici angažirati u institucijama u roku od 90 dana.

Zaključak Vlade da se prihvati žalba na konačan spisak pripravnika, dostavljena Komisiji za utvrđivanje kriterija za angažovanje pripravnika zbog pripravnika koji se nalaze na listama za predstojeće izbore i pripravnika koji nemaju nostrifikovanu diplomu i da se dalje postupi po zakonu, nije dobila potrebnu većinu glasova.