Održana 141. redovita sjednica Vlade Brčko Distrikta BiH


3.7.2012. Vlada Brčko Distrikta BiH usvojila je na današnjem 141. redovitom zasjedanju Odluku o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu subvencija Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko Distrikta BiH u 2012. godini sa određenim zaključcima.

Image for news
Brčko Distrikt BiH iz odobrenog Proračuna za 2012. godinu na teret Odjela za zdravstvo i ostale usluge će izvršiti uplatu sredstava Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko Distrikta BiH na ime subvencija u iznosu od 8.000,000 KM.
Sredstva se odnose na pokrivanje troškova zdravstvene zaštite određenim kategorijama stanovništva za sljedeće namjene: povećani troškovi zdravstvene zaštite izazvani većim odstupanjima u odnosu na planirana sredstva zdravstvenoga osiguranja zbog određenih izvanrednih ili drugih otežanih uvjeta provođenja zdravstvene zaštite, troškovi dijalize, suzbijanje epidemija i sl., troškovi transplantacije organa osiguranika, troškovi zdravstvene zaštite osoba sa nepoznatim prebivalištem, troškovi zdravstvene zaštite osoba starijih od 65 godina iznad razine obvezne zdravstvenoga osiguranja, troškovi razvoja znanstveno-istraživačke djelatnosti i statističkih istraživanja, razvoj zdravstveno-informacijskih sustava Distrikta i povezivanje sa drugim informacijskim sustavima u BiH, doprinosi za zdravstveno osiguranje osoba koje su registrirane u Zavodu za zapošljavanje, a koje ne primaju novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti te doprinosi za zdravstveno osiguranje ili troškovi zdravstvene zaštite stanovnika koji su obuhvaćeni socijalnim programima i mjerama socijalne politike Vlade Distrikta.
Vlada Brčko Distrikta BiH usvojila je Odluku o izmjeni Odluke o broju učenika za upis u srednje škole Brčko Distrikta BiH. U JU Gimnazija „Vaso Pelagić“ umjesto ranije predviđenih 168 bit će upisano 182 učenika, u JU Ekonomska škola umjesto 264 319 učenika, u JU Tehnička škola umjesto 360 395 učenika i u JU Poljoprivredna i medicinska škola umjesto predviđenih 264 upisat će se 319 učenika. U srednje škole Distrikta bit će upisano 150 učenika više od ranije predviđenog broja zbog povećanog broja učenika sa područja okolnih mjesta.
Vlada Brčko Distrikta BiH usvojila je Prijedlog Odluke o određivanju novih lokacija za izgradnju grobalja u Brčko Distriktu BiH na prijedlog Odjela za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove, a riječ je o mjestima Brod, Dubrave, Gredice, Potočari i Ulović.
Članovi Vlade usvojili su zaključak o usklađivanju oblika parcela s podacima nastalim snimanjem objekata u obuhvatu stambenog naselja Ilićka, kao i zaključak kojim se podržava rad Ekonomsko-socijalnog vijeća Brčko Distrikta BiH.
Vlada Brčko Distrikta primila je k znanju Izvješće o reviziji financijskih izvješća na dan 31. 12. 2011. godine Razvojno-garantnog fonda Brčko Distrikta BiH i Akcijski plan razvojno-garantnog fonda s prijedlogom mjera za rješavanje primjedbi Ureda za reviziju financijskog poslovanja.