Održana 14. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

30.8.2013. Na prijedlog Odjeljenja za javne poslove Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na današnjem vanrednom zasjedanju nacrt zaključka u vezi s ovjerom privremenih redova vožnje u javnom linijskom prevozu putnika u Brčko distriktu BiH za period od 1. 9. do 31. 12. 2013. godine.
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić je na konferenciji za novinare upriličenoj nakon sjednice Vlade govorio o problemima u proteklom periodu kada je u pitanju javni prevoz u smislu poteškoća u produžavanju postojećeg ugovora koji je krajem juna mjeseca istekao.

Image for news

2013-08-30-14_vanredna_Vlada-1

"Uz konsultacije sa stručnjacima za javni prevoz došli smo do današnjeg rješenja u smislu da DOO "Krajnović" i "Laser" kao konzorcij koji je privatizovao Javno preduzeće "Laser" sa namjerom da obavljaju prevoz putnika u Brčko distriktu, a zasada su jedini prevoznici na ovom prostoru koji mogu osigurati prevoz putnika u Brčko distriktu BiH", istakao je gradonačelnik Domić.

"Da bi mogli obavljati svoju djelatnost Vlada im mora ovjeriti redove vožnje, što je na današnjem zasjedanju i usvojeno. Ovjereni redovi vožnje primjenjivat će se do kraja godine, a pravno omogućavaju prevozniku da sa redovima vožnje pokrivaju cijeli prostor Brčko distrikta. Prevoz će se vršiti u javnom linijskom prevozu, a trošak prevoza učenika udaljenih više od 3 kilometra od škole bit će plaćen iz budžeta.

Gradonačelnik je također dodao da je još proljetos raspisan konkurs za javni linijski prevoz no zbog nedovoljno ponuda taj postupak je obustavljen te će biti u ponovljenoj proceduri.

"Dok se procedura ne završi ovaj način smo iznašli kao prelazno rješenje", zaključio je gradonačelnik Domić.