Održana 14. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

2.4.2013. Na 14. redovnom zasjedanju Vlade Brčko distrikta BiH sa dnevnog reda je povučena tačka koja se odnosila na izjašnjavanje Vlade o inicijativi za donaciju za projekat Gap analize na državnom nivou.
Vlada Brčko distrikta BiH  je na prijedlog Odjeljenja za javni registar usvojila Izmjene i dopune Zakona o administrativnim taksama.

Image for news

Šefica Odjeljenja za javni registar u Vladi Distrikta Cvijeta Tanasić je pojasnila da će prema ovim dopunama i izmjenama svi građani koji trebaju definisati svoje entitetsko državljanstvo biti oslobođeni od plaćanja taksi za prateću dokumentaciju koja je potrebna da bi se podnio zahtjev za entitetsko državljanstvo. Ona je također naglasila da Distrikt nije u mogućnosti osloboditi građane takse koja se plaća za samo sticanje državljanstva jer tu taksu definišu entiteti. Ovaj zakon će do sljedećeg zasjedanja Vlade biti pripremljen, a zatim proslijeđen u skupštinsku proceduru, te bi konačno trebao biti usvojen u narednih petnaestak dana, dodala je šefica Odjeljenja za javni registar u Vladi  Brčko distrikta BiH Cvijeta Tanasić.

Na prijedlog šefa Odjeljenja za obrazovanje Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Nacrt Odluke o broju učenika za upis u srednje škole Brčko distrikta BiH za školsku 2013/2014. godinu.

Isto tako, članovi Vlade Brčko distrikta BiH su usvojili Nacrt Odluke o izmjeni Odluke o plasiranju novčanih sredstava kroz kreditne linije s ciljem razvoja poljoprivrede na području Brčko distrikta BiH od 18. 4. 2011. godine.

Vlada je donijela Odluku o imenovanju predstavnika Vlade Brčko distrikta BiH za učešće u radu interresorne radne grupe za sačinjavanje inicijalnog izvještaja o primjeni međunarodne konvencije za zaštitu svih osoba od prisilnog nestanka za razdoblje  od 2012. godine do 2014. godine.

Na ovom redovnom zasjedanju, članovi Vlade Distrikta usvojili su Odluku o razrješenju zamjenika člana Policijskoga odbora.

Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Izvještaj o dosadašnjim postupanjima po zahtjevima za davanje mišljenja o postojanju sukoba interesa u određenim aktivnostima van radnog vremena i saglasnost za rad van radnog vremena. Pored toga, dogovoreno je da ovi materijali, uz ugrađene dopune, ponovno dođu u proceduru razmatranja.

Članovi Vlade Brčko distrikta BiH primili su k znanju Informaciju o osiguranju tehničkih pretpostavki za normalno funkcionisanje nastave u svim osnovnim i srednjim školama u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

Pored toga, Vlada  Distrikta na 14. redovnom zasjedanju odobrila je smjernice za izradu pravilnika o radničkoj knjižici Brčko distrikta BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o početku rada bazena u Brčkom te je utvrđeno da je početak rada ovog rekreacionog centra umjesto 15. 6. 2013. godine prolongiran za 30. 6. 2013. godine.