Održana 137. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

5.6.2012. Članovi Vlade usvojili su na današnjoj sjednici Izvod iz tonskog zapisa sa 132. redovne sjednice Vlade. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je smjernice za izradu nacrta zakona o fondu i finansiranju zaštite životne sredine Brčko distrikta BiH koje propisuju obavezu da se uredi rad fonda za zaštitu i finansiranje zaštite životne sredine te da se propiše obaveza plaćanja finansijskih naknada onima koji svojim aktivnostima zagađuju životnu sredinu čime bi se postiglo održivo upravljanje prirodnim vrijednostima po načelu "zagađivač plaća".

Image for news

 

Ovim zakonom bi se, između ostalog, uspostavili i mehanizmi za iniciranje, posredovanje, finansiranje i kontrolu projekata iz ove oblasti te unaprijedila ekološka svijest javnosti i istraživanje životne sredine u Brčko distriktu BiH.

Članovi Vlade razmatrali su Nacrt Pravilnika o načinu utvrđivanja iznosa naknade u postupku eksproprijacije nekretnina i Nacrt Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2012. godinu. Spomenute tačke su povučene sa dnevnog reda i bit će upućene na sjednicu Koordinacionog tijela za praćenje implementacije Postizbornog političkog sporazuma "Za bolji Brčko distrikt BiH".

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na današnjoj sjednici Nacrt Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava tekućih grantova u 2012. godini u Uredu gradonačelnika. Na osnovu programa za grantove pojedincima odobreno je 5,000 KM, a za grantove neprofitnim organizacijama 3.335.054,00 KM. S ciljem transparentnosti gradonačelnik će imenovati komisiju koja će pratiti namjensko trošenje dodijeljenih sredstava.

Na današnjem redovnom zasjedanju Vlade usvojen je Nacrt Odluke o izmjeni Odluke o plasiranju novčanih sredstava kroz kreditne linije s ciljem razvoja poljoprivrede na području Brčko distrikta BiH. Vlada Brčko distrikta BiH donijela je u aprilu 2011. godine spomenutu odluku kojom je odobren iznos od 1.712.835,00 KM s ciljem razvoja poljoprivrede, a koji je plasiran preko finansijskih institucija kroz 67 odobrenih kredita. Izmjenom odluke na današnjoj sjednici Vlade ova sredstva su uvećana za 119.763,00 KM i iznose 1.832.598,00, a koristit će se za iste namjene. Sredstva su prikupljena od povrata kredita po programu "Obnova 2000" i povrata glavnice kredita plasiranih za poljoprivredu proizvodnju.

Vlada Brčko distrikta BiH razmatrala je Zahtjev za priznavanje naknadnih radova na izgradnji obaloutvrde desne obale rijeke Save u zoni retenzije sirove vode u projektu "Projektovanje i izgradnja sistema za prečišćavanje vode rijeke Save u vodu za piće kapaciteta 330 l/s po sistemu ključ u ruke". Članovi Vlade donijeli su zaključak da tim pravnika iz nadležnih odjeljenja Vlade razmotri spomenuti zahtjev i izjasni se o njegovoj opravdanosti.

Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o izgradnji retenzije sirove vode u projektu "Projektovanje i izgradnja sistema za prečišćavanje vode rijeke Save u vodu za piće kapaciteta 330 l/s po sistemu ključ u ruke" i Informaciju o produženju mandata Upravnom odboru Fonda zdravstvenog osiguranja i postupcima imenovanja članova Kabineta gradonačelnika na prijedlog poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH Radoslava Bogićevića. Informacije će biti proslijeđene u daljnju skupštinsku proceduru.

Članovi Vlade obaviješteni su na današnjoj sjednici o dosadašnjim aktivnostima o dodjeli prostora za otvaranje kancelarija entitetskih vlada u Brčkom, koje vodi Ured za upravljanje javnom imovinom.