Održana 136. redovita sjednica Vlade Brčko Distrikta BiH

29.5.2012. Na 136. redovitoj sjednici Vlade usvojeni su Izvatci iz tonskih zapisa sa 131. redovite i 55. izvanredne sjednice.
Vlada Brčko Distrikta BiH usvojila je Odluku o kriterijima i načinu dodjele stipendija redovitim studentima Brčko Distrikta BiH. Stipendije se dodjeljuju redovitim studentima visokoškolskih ustanova koji imaju prebivalište u Distriktu, koji su upisali drugu i starije godine studija, kao i studentima prve godine koji su u školskoj 2011./2012. godinu upisali prvu godinu, a bili su proglašeni učenicima generacije prethodne školske godine te studentima deficitarnih struka. Kriteriji za dodjelu stipendija su ostvaren uspjeh, socijalno-ekonomski status i dostignuta razina (godina) obrazovanja.

Image for news

Vlada Distrikta usvojila je Odluku o visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovitim studentima za razdoblje od 1. 1. do 31. 12. 2012. godine. Sukladno odluci bit će dodijeljene stipendije u mjesečnom iznosu od po 200 KM i to: 53 stipendije studentima deficitarnih struka, 4 stipendije studentima prve godine učenicima generacije i 193 stipendije studentima druge i starijih godina. U roku od osam dana Odjel za obrazovanje raspisat će natječaj za dodjelu stipendija.

Članovi Vlade odobrili su Nacrt Zakona o javnom okupljanju na prijedlog Policije Brčko Distrikta BiH koji će biti proslijeđen u  skupštinsku proceduru.

Ovim zakonom propisuju se javna okupljanja građana radi javnog izražavanja političkih, socijalnih i drugih uvjerenja i interesa, način organiziranja mirnih okupljanja i javnih protesta, javne priredbe i druga javna okupljanja koja su slobodna i ostvaruju se na način propisan ovim zakonom.

Vlada Brčko Distrikta BiH odobrila je smjernice za izradu nacrta zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti Brčko Distrikta BiH na prijedlog Odjela  za zdravstvo i ostale usluge koje se odnose na objedinjavanje svih prava iz oblasti socijalne skrbi. Na temelju  smjernica, između ostalog,  potrebno je osnovnu koncepciju zakona uskladiti sa stvarnim stanjem stvari i potreba korisnika te poseban naglasak staviti na korisnike prava na tuđu skrb i pomoć koji isključivo iz zdravstvenih razloga ostvaruju spomenuto pravo. Primjenu zakona planirano je početi od  1. 1. 2013. godine.

Članovi Vlade usvojili su Nacrt Odluke o davanju suglasnosti na Nacrt Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Policije Brčko Distrikta BiH. Izmjene i dopune Pravilnika uslijedile su zbog ranije donesenih zakona kao npr. Zakon o postupanju sa djecom i malodobnicima u kaznenome postupku Brčko Distrikta  BiH, Zakon o oružju i streljivu Brčko Distrikta  BiH, Zakon o izvršenju kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera itd. Reorganizacijom su ukinuta dva radna mjesta za poslove policijskih službenika  i šest radnih mjesta državnih službenika, a uvedeno je radno mjesto psihologa čime je broj radnih mjesta smanjen sa 339 na 332.

Na današnjoj sjednici usvojen je Prijedlog Odluke o promjeni namjene javnog dobra -promjena statusa nekretnina označenih kao k.č. broj: 2584/3, 2584/6, 2584/7, 2584/8, 2584/10, 2584/12, 2584/13, 2584/14, 2584/15, 2584/16 i 2584/17.

Članovi Vlade usvojili su Nacrt Odluke o utvrđivanju kriterija za stručnu ocjenu projekata mehanizama čistog razvitka KJOTO protokola okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promjeni klime koji će vršiti imenovano tajništvo Brčko Distrikta BiH. Obvezujući kriteriji su ublažavanje klimatskih promjena i usklađenost sa odgovarajućim politikama.

Vlada Brčko Distrikta BiH usvojila je Nacrt Odluke o imenovanju člana Povjerenstva  za izbjeglice i raseljene osobe BiH.

Članovi Vlade dali su suglasnost za potpisivanje Unicefovih planova rada za 2012. godinu za oblast socijalne politike i socijalne skrbi i suglasnost za potpisivanje teksta nacrta ministarske deklaracije iz Istanbula „Izgradnja sigurne budućnosti za sve“, na prijedlog Odjela za zdravstvo i ostale usluge.

Vlada Brčko Distrikta BiH primila je k znanju  Izvješće  o radu Policijskog odbora za razdoblje  siječanj – ožujak  2012. godine, Izvješće  o radu Direkcije za financije  Brčko Distrikta  BiH za 2011. godinu i Informaciju o realizaciji sredstava po osnovi projekta EU „Obnova 2000“.

Članovi Vlade usvojili su Plan održavanja prohodnosti putova na području Distrikta u zimskom razdoblju 2012./2013. godina, koji se odnosi na magistralne, regionalne i lokalne putove, prioritetne nekategorirane putove, gradske ulice i nogostupe.

Vlada Brčko Distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o stjecanju nekretnina bez naknade označene kao k.č. broj 1750/8 KO Skakava Gornja. Razmatrajući Informaciju o nedostatku kadrova u Odjelu za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove u svezi sa postupkom eksproprijacije za izgradnju obilaznice, Vlada Brčko Distrikta BiH donijela je zaključak da dogradonačelnik, sukladno dopisu upravnog inspektora izda obvezujući nalog za ravnomjerno raspoređivanje svih pravnika u Vladi za obavljanje spomenutih poslova.

Članovi Vlade usvojili su Protokol o bratimljenju Brčko Distrikta  BiH sa gradom Samsun u Turskoj koji je upućen u daljnju proceduru.

Članovi Vlade usvojili su Protokol o bratimljenju Brčko distrikta BiH sa gradom Samsun u Turskoj, koji je upućen u daljnju proceduru.