Održana 13. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH



26.3.2013. Vlada Brčko distrikta BiH povukla je s dnevnog reda Izvještaj i prijedlog mjera za uključivanje i arbitražni postupak započet na osnovu člana 22. Ugovora o projektovanju i izgradnji sistema za prečišćavanje vode rijeke Save u vodu za piće kapaciteta 330 l/s. Isto tako, s dnevnog reda su povučene i tačke koje su se odnosile na odobravanje nacrta zakona o sigurnosti i zdravlju radnika na radu, kao i zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu Brčko distrikta BiH.


Image for news
Odobravanje nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama Brčko distrikta je povučeno s dnevnog reda 13. redovne sjednice Vlade, kao i odobravanje Smjernica za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.
Članovi Vlade su donijeli Odluku o odobravanju nacrta Zakona o izmjenama Zakona o oružju i municiji u Brčko distriktu BiH te je isti po hitnom postupku poslan u skupštinsku proceduru.
Vlada Brčko distrikta BiH donijela je zaključak o davanju saglasnosti na inicijativu za izmjenu Zakona o izmirenju obaveza po osnovu stare devizne štednje.
U Brčkom postoji oko hiljadu osoba koje nisu verifikovale svoju staru deviznu štednju, te je donesen zaključak da se taj rok prolongira do 2015. godine kako bi ljudi mogli ostvariti svoja prava.
Na 13. redovnom zasjedanju Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Nacrt Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o kriterijima za dodjelu grantova gradonačelnika Brčko distrikta BiH od 5. 1. 2012. godine.
Vlada Brčko distrikta BiH je donijela zaključak u vezi s odobravanjem Nacrta Odluke o broju učenika za upis u srednje škole Brčko distrikta za školsku 2013/2014. godinu te je konstatovano da se i dalje provode sva potrebna usaglašavanja i zaduženi su predstavnici koji će te aktivnosti pratiti. S obzirom da je broj učenika koji se upisuje značajno smanjen, najavljene su i promjene u ponudi zanimanja, usmjerene ka zahtjevima i potrebama tržišta rada.
Šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH Momčilo Poljić istakao je da će buduća odjeljenja u srednjim školama Distrikta brojati najviše 25 učenika, što bi moglo dovesti do pojave viška zaposlenih nastavnika koji će biti zbrinuti u skladu sa zakonom.
Vlada Brčko distrikta BiH je usvojila nacrt Odluke o parkiranju službenih vozila organa javne uprave.
Nakon razmatranja nacrta Odluke o razrješenju zamjenika člana Policijskog odbora, članovi Vlade su donijeli zaključak da se do sljedeće sjednice Vlade neophodno dostavi akt saglasnosti svih članova Policijskog odbora u vezi s provedbom razrješenja.
Na prijedlog šefa Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Brčko distrikta BiH Mustafe Nukovića članovi Vlade su donijeli Odluku o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u zajedničku komisiju za praćenje provedbe sporazuma o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji, sporazuma o slobodnoj trgovini i sporazuma o preferencijalnoj trgovini.
Vlada Brčko distrikta je donijela zaključak kojim se zadužuje Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Brčko distrikta BiH da u roku od 60 dana napravi aneks ugovora, te utvrdi lokaciju i potrebne radove u vezi s izgradnjom objekta Doma kulture Brka Brčko distrikt BiH.
Članovi Vlade su primili k znanju Izvještaj o radu Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH za 2012. godinu, kao i Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za februar 2013. godine.
Na ovom redovnom zasjedanju članovi Vlade su primili k znanju Informaciju o rješavanju upravnih predmeta za period od 1. 1. do 31. 12. 2012. godine.
Vlada Brčko distrikta BiH je donijela Odluku o imenovanju predstavnika interresorne radne grupe u ime Brčko distrikta BiH za izradu četvrtog izvještaja o primjeni revidirane socijalno-evropske povelje za grupu 3 radna prava, referentni period od 2008. do 2011. godine.