Održana 123. redovna sjednica Vlade Brčko Distrikta BiH

1.2.2012.Članovi Vlade Brčko Distrikta BiH usvojili su, na današnjoj 123. redovnoj sjednici, izvode iz tonskih zapisa sa 119. i 121. redovne sjednice Vlade. Razmatrajući Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji Brčko Distrikta BiH, članovi Vlade usvojili su predložene izmjene na osnovu kojih je lice koje u trenutku stupanja na snagu ovog zakona ima ispravu o oružju kojoj je istekao rok važenja dužno da u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona podnese zahtjev za izdavanje nove isprave o oružju.

Image for news
Vlada Brčko Distrikta BiH izjasnila se o amandmanima dostavljenim na Nacrt Zakona o premjeru i katastru nekretnina u Brčko Distriktu BiH koje je uložio poslanik u Skupštini Brčko Distrikta BiH Siniša Golić. Od predloženih pet Vlada Brčko Distrikta BiH prihvatila je dva, a nije prihvatila tri amandmana. Prihvaćeni amandmani odnose se na izmjene u smislu da Odjeljenje za javni registar vrši geodetske poslove organa javne uprave, institucija Distrikta kao i fizičkih i pravnih lica te da poslove dopunskog premjera obavljaju geodetska preduzeća, ovlašteni geodet i Odjeljenje. Amandman kojim se član 28. mijenja i glasi da katastarski premjer na zahtjev svih zainteresovanih fizičkih i pravnih lica mogu da obavljaju Odjeljenje i ovlašteni geodet nije prihvaćen zbog toga što je ovim nacrtom zakona propisano da Odjeljenje za javni registar vrši katastarski premjer za potrebe organa javne uprave, institucija Distrikta i na parcelama u vlasništvu Distrikta. Amandman koji glasi da visinu usluga za rad određuje pojedinačno svaki ovlašteni geodet nije prihvaćen radi zaštite interesa stanovnika Brčko Distrikta BiH jer mora postojati cjenovnik usluga koji određuje Vlada Brčko Distrikta BiH kao i kod drugih sličnih institucija, npr. notara. Ova izjašnjenja na Nacrt Zakona dostavljena su po hitnom postupku u daljnju skupštinsku proceduru. Razmatrajući Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, predlagača Stake Stakića poslanika u Skupštini Distrikta, Vlada Brčko Distrikta BiH usvojila je zaključak da se ovaj nacrt zakona ne podrži uvažavajući izjašnjenje Direkcije za finansije Brčko Distrikta BiH kao nadležne institucije.
Vlada Brčko Distrikta BiH usvojila je Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Sporazum o harmonizaciji zakonodavstva u BiH u oblasti preduzetništva i malih i srednjih preduzeća kojim je ovlastila šefa Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Peru Gudeljevića da potpiše spomenuti sporazum sa entitetskim ministrima nakon čega će doći do pojedinačne harmonizacije zakona i institucionalnih kapaciteta s ciljem stvaranja približno istog okvira i politika za promociju i razvoj preduzetništva i malih i srednjih preduzeća u svim dijelovima BiH. Izvršavanje harmonizacije propisa BiH sa propisima Evropske unije obaveza je koja proističe iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Vlada Brčko Distrikta BiH primila je k znanju Izvještaj o radu Pravobranilaštva Brčko Distrikta BiH za novembar i decembar 2011. godine. Prema ovom izvještaju, a na osnovu riješenih predmeta, u novembru mjesecu korist Distrikta je bila 160.000 KM, dok je šteta 27.000 KM. U decembru je korist Distrikta bila 210.000 KM, a šteta 43.000 KM. Vlada je primila k znanju i Informaciju o poslovnim prostorima kojima je istekao ugovor o zakupu, koji su predmet sudskog spora i nisu vraćeni u posjed Brčko Distrikta BiH i usvojila zaključak da v. d. šefa Ureda za upravljanje javnom imovinom sačini prijedlog mjera za otklanjanje nedostataka u upravljanju javnom imovinom. Vlada Brčko Distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o realizaciji Odluke o kriterijima socijalnog zbrinjavanja radnika preduzeća i institucija koji su, ne svojom voljom, ostali bez posla usljed ratnih dejstava. Prema ovoj informaciji, na osnovu kriterija koje je donijela Skupština Brčko Distrikta BiH, pravo na novčanu naknadu ostvarilo je 808 lica. Na današnjoj sjednici Vlade nije do kraja realizovan dnevni red zbog zasjedanja Skupštine Brčko Distrikta BiH, a sjednica Vlade bit će nastavljena u petak 3. februara.