Održana 12. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

21.6.2013.

Na prijedlog Odjeljenja za javni registar Vlada Brčko distrikta BiH je na današnjem zasjedanju razmatrala Informaciju o trenutnom stanju ovog odjeljenja, odnosno o gužvama koje su se u posljednje vrijeme stvorile u šalter salama javnog registra u zgradi općine i Pododjeljenja za lične dokumente.


Image for news
Cvijeta Tanasić, šefica Odjeljenja za javni registar pojasnila je da je došlo do potpuno neadekvatnih uslova za rad kako službenika koji rade tamo, tako isto i za građane koji imaju potrebe za određenim dokumentima.
"Vlada je usvojila prijedlog da se osigura proširenje prostora u smislu dodatnih kapaciteta kako bi se rad u odjeljenju bolje organizovao i ubuduće izbjegle slične situacije. Time bi svi građani bili u prilici na jednostavniji način doći do potrebnih dokumenata", rekla je Tanasićeva.
2013-06-21-12_vanredna_sjednica_Vlade-1
Ona je, također, podsjetila da su takvu situaciju još dodatno pogoršavale vremenske neprilike gdje su visoke temperature dovele do situacije da je nekoliko osoba pri čekanju izgubilo svijest u takvim uslovima, te da tamo još postoji i problem s klimatizacijom.
Nadalje, zaključak Vlade je i taj da se dokumentacija iz jednog odjeljenja u drugi isključivo traži službenim putem, kako se građani ne bi slali na šaltere zbog potreba za dokumentacijom koju pojedina odjeljenja mogu efikasnije međusobno razmijeniti, a što ujedno propisuje i Zakon o upravnom postupku.
"S druge strane, u skladu sa zaključkom Vlade zadužena su odjeljenja da barem sedam dana prije nego što raspišu javni poziv o tome obavijeste Odjeljenje za javni registar kako bi radnike u šalter sali prilagodili i organizovali rad na način da izađemo u susret građanima", dodala je šefica Odjeljenja za javni registar Cvijeta Tanasić.
Sa dnevnog reda 12. vanredne sjednice povučeno je razmatranje izmjena i dopuna odluke o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava sa pozicija grantovi pojedincima za 2013. godinu, po javnom pozivu u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu, te Informacija o novopristiglim poslovnim inicijativama.