Održana 106. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

Image for news

20.9.2011. Vlada Brčko distrikta BiH je na 106. redovnoj sjednici, kojoj je predsjedavao gradonačelnik dr Miroslav Gavrić, usvojila zaključak kojim je vratila na doradu Izvod iz tonskog zapisa sa 40. vanredne sjednice, na kojoj je usvojen Pravilnik o podsticaju u poljoprivrednoj proizvodnji za 2011. godinu. Zaključeno je da se još jednom utvrde činjenice vezane za proceduru glasanja na ovoj sjednici i tekst ovog izvoda iz zapisnika prečisti i kao takav uputi na sljedeće zasijedanje Vlade distrikta. Zakonski prijedlozi, čiji je predlagač bila Policija Brčko distrikta,  a koji se odnose na sprječavanje nereda na sportskim takmičenjima i dopuni Zakona o Policiji Brčko distrikta BiH su povučeni i donesen je zaključak da je potrebno da Direkcija za finansije izradi budžetske implikacije koje bi precizirale eventualna dodatna sredstva koja bi izazvala primjena ovih akata, a potom da se kompletan materijal uvrsti na dnevni red sljedeće sjednice Vlade.


Nacrt zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje emisijom obveznica u Brčko distriktu BiH jednoglasno su odobrili članovi Vlade. Riječ je o 4. i 5. emisiji obveznica čija verifikacija mora biti izvršena do kraja ove godine. Ovaj zakonski akt bit će upućen u skupštinsku proceduru po hitnom postupku zbog poštovanja predviđenih rokova i dinamike emitovanja obveznica.
Vlada Brčko distrikta je donijela i zaključak da daje odobrenje na Prijedlog okvirnog zakona o uspostavljanju zajedničkog registra nevladinih organizacija na nivou Bosne i Hercegovine. Cilj donošenja ovog zakonskog rješenja jeste uvođenje sistema zajedničkih informacija koje se odnose na ovu oblast, odnosno sačinjavanje jedinstvenog registra nevladinog sektora u BiH.
Na 106. redovnoj sjednici Vlade distrikta je donesena Odluka o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu subvencija Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH u 2011. godini u iznosu od 8 miliona KM. Program predviđa kriterije na osnovu kojih se vrši raspodjela sredstava za pojedine kategorije stanovništva obuhvaćene ovim dokumentom. Zaključeno je i da Odjeljenje za zdravstvo preduzme potrebne aktivnosti da bi se transparentno precizirala međusobna potraživanja između Vlade i Fonda, pošto Fond kasni sa uplatom svojih obaveza prema budžetu distrikta.
Vlada je podržala i Odluku o raspisivanju javnog oglasa za povjeravanje poslova iz oblasti rekreativno-sportskog ribolova. Na ovaj način će biti riješeno pitanje slatkovodnog ribarstva u Brčko distriktu tako što će nadležnosti iz ove oblasti biti prenesene na asocijaciju rekreativno-sportskih ribolovaca.
Koncept zagrijavanja prostorija u javnim institucijama Brčko distrikta novom tehnikom zagrijavanja koja ima ekološke karakteristike za zaštitu životne sredine dobio je podršku Vlade da se uvrsti u listu projekata koji će biti realizovani po principu javno-privatnog partnerstva.
Set elaborata o osnivanju pojedinih odjeljenja univerziteta iz Banjaluke u Brčko distriktu koji je predložilo Odjeljenje za obrazovanje povučen je nakon rasprave i zaključka da osnivači moraju izvršiti određene izmjene tehničke prirode u nazivima svojih odjeljenja visokoškolskih institucija planiranih za otvaranje u Brčkom. Nakon potrebnih ispravki ovi prijedlozi će biti ponovo razmatrani na Vladi.
Članovi Vlade distrikta su odobrili Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine. Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić je podsjetio da je ovogodišnji budžet od oko 202 miliona KM uvećan za rebalans budžeta u iznosu od oko 19 miliona KM, što ukupno iznosi oko 221 milion KM ima loše izvršenje, posebno u dijelu kapitalnog budžeta od samo 8 %. On je istakao da su poreski prihodi naplaćeni u iznosu od 102 %, a neporeski prihodi, u koje spada zdravstvo i institucije koje imaju vlastite prihode, kao što je Ured za upravljanje javnom imovinom, naplaćeni su stopom od samo 21 %. Izvještaj o izvršenju budžeta za januar-juli 2011. godine bit će upućen u skupštinsku proceduru.
Zaključak o prihvatanju inicijative za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za projekt obilaznice oko Brčkog donesen je jednoglasno na 106. redovnoj sjednici Vlade distrikta. Imenovana delegacija Vlade će u Londonu, kao dio delegacije BiH, imati ovlaštenje da pregovara o projektu obilaznice, koja predviđa oko 18 km puta oko grada, a troškovi izgradnje i iznos zajma od Evropske banke 28,5 miliona eura.