Održana 102. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

22.06.2011. Na 102. redovnoj sjednici Vlade Brčko distrikta BiH odobren je Prijedlog odluke o usvajanju elaborata o opravdanosti osnivanja Internacionalnog univerziteta u Brčkom kao i Nacrt prijedloga odluke o opravdanosti osnivanja ovog univerziteta. Članovi Vlade odobrili su i Prijedlog odluke o usvajanju elaborata o opravdanosti osnivanja Evropskog univerziteta i Nacrt prijedloga odluke o opravdanosti osnivanja ovog univerziteta na prostoru Brčko distrikta BiH. Prijedlog odluke o usvajanju elaborata o opravdanosti osnivanja Visoke škole kozmetologije, estetike i medicinske preventive kao i Nacrt prijedloga odluke o opravdanosti osnivanja ove Visoke škole u našem gradu također je odobren od strane članova Vlade.

Image for news

Na 102. redovnoj sjednici Vlade usvojen je i Nacrt odluke o usvajanju Programa utroška sredstava za ovu godinu, u Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, te je donešen zaključak kojim se šef Odjeljenja zadužuje da napravi analizu podnešenih zahtjeva i da prema mjestu stanovanja, u roku od dva mjeseca, članovima Vlade predoči analizu neobnovljenih stambenih objekata. Prema riječima Slavke Matanovića, šefa Odjeljenja za raseljenja lica, izbjeglice i stambena pitanja, Program utroška budžetskih sredstava iznosi 3.864.977,35 KM, a biti će realizovan kroz nekoliko projekata. Kao prvi projekat Matanović je naveo projekat rekonstrukcije privatnih stambenih jedinica porušenih i oštećenih u ratu, koji će kako on kaže, biti realizovani kroz isporuku građevinskog materijala odabranim korisnicima sa utvrđenih listi kojih ima ukupno 79. Zatim Program sanacije stambenih jedinica oštećenih i porušenih u ratu, a program će biti realizovan isplatom novčanih sredstava odabranim korisnicima kojih ima oko 110. Matanović dalje navodi Program stambenog zbrinjavanja Roma, koji će biti realizovan po principu "Ključ u ruke", tu se, kako on kaže, radi o osam kuća, zatim Program zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida koji će biti realizovan isplatom novčanih sredstava odabranim korisnicima, te zajednički projekti u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice koji će biti realizovani isplatom novčanih sredstava, istakao je Matanović.

Punu podršku članova Vlade dobio je Nacrt odluke o usvajanju Programa utroška sredstava sa pozicija grantovi neprofitnim organizacijama za ovu godinu, Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, Pododjeljenja za podršku MZ, UG i NVO, po Javnom pozivu, kao i Odluka o izdvajanju novčanih sredstava iz operativnog budžeta Brčko distrikta za ovu godinu, za izdavanje besplatnih putnih isprava.

Vlada Brčko distrikta utvrdila je i Prijedlog odluke o trećoj emisiji obveznica Brčko distrikta BiH za izmirenje obaveza po osnovu verifikacije računa stare devizne štednje.

Članovi Vlade primili su k znanju izvještaj o izvršenju Akcionog plana od 18.4.2008. a po zahtjevu Supervizora za Brčko. Primljen k znanju je i izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove te je Vlada donijela odluku o usvajanju Akcionog plana za otklanjanje nedostataka po izvještaju o reviziji. K znanju je primljen i izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja Kancelarije za upravljanje javnom imovinom za period 1.1-31.12.2010. godine. te je donešen zaključak da se u roku od sedam dana na sjednicu Vlade donese Akcijski plan za otklanjanje nedostataka po ovom izvještaju. Izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH za period 1.1-31.12.2010. godine također je primljen k znanju, i ujedno je usvojen akcijski plan za otklanjanje nedostataka po izvještaju o reviziji.

Izvještaj o alarmantnom stanju u Pododjeljenju za matičnu evidenciju također je primljen k znanju, te su članovi Vlade donijeli određene zaključke od kojih se jedan odnosi na to da se do petka dostave imena sekretarica pomoćnika šefova odjeljenja, koje će biti raspoređene za rad u Matičnoj evidenciji na određeno vrijeme.