Održan treći nastavak 52. redovne sjednice

14.11.2018. Vlada Brčko distrikta BiH na trećem nastavku 52. redovne sjednice usvojila je Prijedlog zaključka na tekst protokola o postupanju nadležnih organa u prihvatu i privremenom zbrinjavanju ranjivih readmisiranih lica koja se vraćaju po osnovu sporazuma o readmisiji.

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić kazao je da je Vlada Distrikta nakon duže današnje rasprave dala uslovnu saglasnost za potpisivanje ovog protokola. 

„Distrikt je izrazio bojaznost i sumnju zbog činjenice da bi taj protokol mogao da obuhvati i lica koja su po prvi put registrovana na području Distrikta, a radi se o migrantima koji su potom otišli u neke druge zemlje. Pri povratku iz tih zemalja postojala je bojaznost da bi oni bili upućeni na mjesto ili u mjesto gdje su registrovani, a to je Brčko distrikt BiH. Ovaj protokol o postupanju nadležnih organa može se odnositi isključivo na državljane BiH koji su imali prijavljeno prebivalište prije odlaska u druge zemlje. Ne želimo da preuzmemo neku vrstu obaveze zbrinjavanja osoba koja nisu imala na prostoru Distrikta prijavljeno prebivalište, a naročito ako je riječ o migrantima za koje se ne zna iz kojih zemalja tačno dolaze niti kakve su im namjere“, kazao je Milić. 

On je naglasio da kantoni u Federaciji BiH nisu pristupili ovom protokolu, iako su, kako je kazao, bili u određenoj vrsti obaveze. Ovaj slučaj ostavili su da se rješava na nivou Vlade Federacije BiH, kazao je Milić.

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj sjednici razmatrala je i informaciju o Projektu „Unapređenje informacionog sistema u Agenciji za državnu službu Federacije BiH, Agenciji za državnu upravu Republike Srpske i Pododjeljenju za ljudske resurse Brčko distrikta BiH“.