Održan VI. Sajam obrazovanja i zapošljavanja

U Omladinskom centru Brčko održan je VI. Sajam obrazovanja i zapošljavanja u organizaciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Omladinskog centra „Vermont“, uz podršku Vlade Brčko distrikta BiH.

Image for news

Učešće su uzeli brojni poslodavci, predstavnici obrazovnog sektora, nadležnih državnih institucija i organizacija, a organizovan je i dolazak preko 1.000 tražilaca posla kao i učenika osnovnih i srednjih škola.

Na Sajmu zapošljavanja prisustvovao je i gradonačelnik Brčko distrikta BiH prim. dr. Zijad Nišić koji je istakao važnost održavanja ovakvih skupova i naglasio da je podrška zapošljavanju prioritetna obaveza lokalnih vlasti te da su ovakvi događaji ključni za povezivanje poslodavaca i potencijalnih zaposlenika.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić nakon svečanog otvaranja kazao je da je sajam prilika da se učenici upoznaju s ponudama obrazovanja kao i tržišta rada.

„Vlada Brčko distrikta BiH, zakonodavna vlast treba da kreira propise, da stvore takav ambijent da naši ljudi ne odlaze odavde, da ne opterećujemo privredu previše i slično. Ovo je izvrsna prilika da u jednom neposrednom dijalogu započnemo aktivnosti u rješavanju problema i moramo nastaviti s kontinuiranim dijalogom između socijalnih partnera kako bi ukupno stanje na tržištu rada bilo povoljnije”, kazao je Milić.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Zoran Bulatović kazao je da Vlada pokušava da uskladi upisnu politiku u škole naspram potrebama tržišta rada.

„Mi smo za sljedeću školsku godinu planirali tridesetak raznih zanimanja, smjerova i pokušavamo što je u našoj moći da uskladimo sistem obrazovanja, odnosno upisnu politiku s potrebama tržišta realnog sektora. U obrazovanju uveli smo i stipendiranje deficitarnih zanimanja u srednjim školama i možemo reći da imamo određene rezultate, ali ne u potpunosti da bi mogli da odgovorimo na sve izazove i potrebe. Pratit ćemo potrebe realnog sektora i usklađivati onoliko koliko možemo kroz naš obrazovni sistem”, kazao je Bulatović.

Direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH Tamara Duvnjak Mitrović kazala je da je trenutni broj evidentiranih nezaposlenih osoba na Zavodu oko 12.500 i taj broj je u blagom opadanju. Također, i ona je naglasila važnost ovog sajma.

„Karakterističnost sajma je upravo promocija našeg lokalnog tržišta i razvoja našeg lokalnog tržišta, te očekujem pozitivnu povratnu informaciju od strane poslodavaca, odnosno da su ostvarili konekciju s nezaposlenim licima i uspjeli pronaći radnike“, kazala je Duvnjak Mitrović.

Direktor OC „Vermont” Brčko distrikta BiH Damir Radenković kazao je da će se „Vermont“ i dalje zalagati za ovakve vrste događaja.

„Cilj je da završne razrede upoznamo sa srednjim školama i šta je to što im se nudi u tom dijelu obrazovanja, da srednjoškolcima koji završavaju svoje obrazovanje ponudimo 25 univerziteta koliko se predstavlja na ovom sajmu i da onima koji su završili svoje obrazovanje ponudimo aktuelne konkurse za posao. Trenutno 25 privrednih subjekata Distrikta traže zaposlenike i hoćemo da ih povežemo kako bismo na taj način pomogli i jednoj i drugoj strani. Otvorili smo i Kancelariju za karijerno savjetovanje i negdje oko sedamsto mladih je prošlo do sada kroz kancelariju i ona će raditi do kraja osmog mjeseca”, kazao je Radenković.

U okviru ove manifestacije održana je i panel diskusija na kojoj su rukovodioci privrednih i javnih institucija razgovarali o najvažnijim temama u povezivanju tržišta rada i sektora obrazovanja, a sve s ciljem lakšeg pronalaska posla.