Održan Treći kongres stomatologa BiH u Brčkom

26.3.2011. U Brčkom je pod pokroviteljstvom gradonačelnika Dragana Pajića održan Treći kongres stomatologa BiH na kome je predstavljeno 35 stručnih radova iz više stomatoloških oblasti, a učešće je uzelo, pored domaćih, i šest eminentnih predavača iz univerzitetskih centara Grčke, Turske, Srbije i Hrvatske. Ovom trodnevnom stručnom skupu u Brčkom prisustvovalo je više od 250 stomatologa, a prikazano je preko stotinu prezentacija.

Image for news

Dr. Admir Čandić, šef Odjeljenja za zdravstvo je rekao da je Brčko na ovaj način napravilo dobru naučnu promociju u regionu, a glavni značaj skupa je u tome da je brčanska i šira javna i privatna stomatološka praksa dobila priliku da iz prve ruke vidi i dozna sve ono što je aktuelno u svijetu u ovoj medicinskoj oblasti.

 

On je istakao da je veliki značaj Kongresa uz predstavljene naučne radove i praktičnu demonstraciju najnovijih dostignuća iz stomatologije i njihova primjenjivost u savremenoj praksi.

Predsjednik Udruženja stomatologa BiH Maida Medi Ganibegović, koja je i profesor sa Katedre za pedodonciju na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu, rekla je da "Trenutno je, i kod nas i u svijetu, nainteresantnije pitanje iz oblasti impantologije. Ogromne su dileme da li ugrađivati zube u bezube vilice. Implantati su prekrasni, ali organizam je jedno, a strano tijelo nešto sasvim drugo, pa je veliko pitanje koliko će implantat ostati u vilici", rekla je Ganibegovićeva.

Ona je, pored ovih pitanja, najavila i veliki broj radova iz oblasti prevencije, čiji je izostanak na ovim prostorima osnovni problem u stomatologiji.

"Kada bismo učili djecu da od treće godine redovno i pravilno peru zube, mi bismo ubrzo mogli zatvoriti stomatološke fakultete, jer svi problemi kod zuba polaze od karijesa, koga nikada neće biti na čistom zubu", ustvrdila je Ganibegovićeva.