Održan šesti tematski forum o implikacijama pristupanja Republike Hrvatske Evropskoj uniji na BiH

20.6.2013.
U okviru kampanje informisanja javnosti Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH i resorni Odsjek za EU integracije u Brčko distriktu BiH danas su u Gradskoj vijećnici priredili tematski forum u vezi s ulaskom Republike Hrvatske u Evropsku uniju kao i implikacijama koje od prvog jula ta činjenica donosi po BiH. Pored privrednika, poslodavaca, Sindikata, ovome sastanku prisustvovao je i gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

Image for news
Gradonačelnik je tom prilikom rekao da samim pristupanjem Hrvatske Evropskoj uniji svi propisi i direktive se izravno primjenjuju na granici s BiH što će zahtijevati drugačiji režim rada u smislu usklađivanja postojećih standarda s evropskim direktivama. Posebna pažnja je tu usmjerena na izvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Hrvatsku.
"Više nećemo imati liberalan pristup tržištu Hrvatske ili bilo koje druge države jer svi dosadašnji bilateralni sporazumi više nisu aktuelni ukoliko ih EU komisija ne potvrdi", naglasio je gradonačelnik Domić.
2013-06-21-Tematski_forum-Pristupanje_RH_EU-2
"Ulazak Hrvatske u EU za BiH predstavlja priliku za ubrzanje reformskih procesa posebno u onim oblastima koje će nakon pristupanja pretrpjeti izmjene u dosadašnjem režimima odvijanja u kontekstu trgovinskih odnosa, graničnih inspekcija te ostale pogranične problematike", istakla je Maja Rimac-Bjelobrk predstavnica Direkcije za EU integracije.
Prema Briselu je upućen poziv za do sada slobodan izvoz meda, sirove kože ili ribe u zemlje EU koji ni izbliza nije ono što je zadovoljavalo proizvođače iz BiH, posebno kad je riječ o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatsku. Stoga je BiH u hitnu proceduru stavila prijedlog po kojem bi bio donesen protokol i olakšana procedura izvoza, pojasnila je u okviru današnjeg foruma Irena Javor-Korjenić,predstavnica Ureda za veterinarstvo u BiH.
2013-06-21-Tematski_forum-Pristupanje_RH_EU
Transportni troškovi za prevoz roba bit će povećani radi verifikacije pojedinih graničnih prelaza za određene vrste roba koje bi se izvozile u Hrvatsku.