Održan seminar pod nazivom "Kriza je i šansa - investicije u Brčko distrikt"

7.3.2011."Kriza je i šansa - investicije u Brčko distrikt" naziv je seminara održanog u organizaciji Direkcije za finansije Vlade Brčko distrikta BiH, na kojem su učestvovali eksperti iz oblasti ekonomije.

Image for news
Seminar je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr. Dragan Pajić koji je tom prilikom rekao da bi ovaj simpozij trebao da bude odgovor na temu kuda dalje i koje su to mogućnosti koje Brčko distrikt pruža, ističući da je najboja moguća varijanta da se počne sa postavljanjem pravih pitanja i davanjem odgovora. Ubijeđen sam da od danas pa nadalje ulazimo u projekat relazacije onoga za što je Brčko distrikt i bio osmišljen kao jedna šansa i mogućnost za brojne investitore koji tu šansu i mogućnosti nisu imali u našem okruženju, istakao je Pajić.
Mirko Puljić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, jedan od predavača na seminaru, govorio je o emisiji municipalnih obaveza u funkciji finansiranja  lokalnog razvoja, koja predstavlja jedan novi način prikupljanja sredstava za finansiranje lokalnog razvoja, koji treba i Brčko distrikt, jer i ovaj grad ima projekata infrastrukture koje bi bilo zgodno finansirati emisijom municipalnih obaveza, kao što su gradska plaža, parkovi i garaže. Jedan od izlagača na seminaru bio je i Kemal Kozarić, guverner Centralne banke u BiH, koji je ovom prilikom poručio da je kranje vrijeme da se u BiH  politika zamijeni ekonomijom, te poručio da se ekonomija stavi u prvi plan. Jedan od najvećih problema i makroekonomski pokazatelj u BiH jeste nezaposlenost koja je tokom ove krize porasla na 24,8 posto.  BiH još uvijek  ima šanse i da nije iskoristila određene resurse kao što su energetski i ljudski, zatim turizam i proizvodnja hrane. Što se tiče  Brčko distrikta mislim da  može biti pozitivan primjer i poruka drugima da je moguće raditi u BiH, ostvariti profit, biti unosan i zaraditi određena sredstva, zaključio je Kozarić.