Održan seminar o zaštiti i spašavanju

29.10.2012. U organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH, a uz podršku Direkcije za vanredne situacije Kraljevine Danske u Brčkom je započeo dvodnevni seminar o temi "Zaštita i spašavanje" koji je okupio predstavnike entitetskih uprava civilne zaštite, predstavnike Brčko distrikta BiH te Srbije i Hrvatske.

Image for news

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Agić rekao je da je neophodno, s ciljem što bolje zaštite, sačiniti procjene rizika za prirodne i druge nesreće na svim nivoima vlasti koje je potrebno redovno ažurirati. On je dodao da je ovo samo jedan u seriji seminara koji se provode u nekoliko gradova BiH te da je saradnja i komunikacija na nivou cijele države dobra. "Najveći problem predstavljaju nedovoljna finansijska sredstva", zaključio je Agić.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milimir Doder naglasio je da je ključ rješenja u lokalnim zajednicama te da su ovakvi seminari prilika za edukaciju i razmjenu iskustava.

"Na osnovu iskustava iz prethodnih godina sva preduzeća koja održavaju regionalne i magistralne puteve pripremila su se za zimsku sezonu, a lokalne zajednice moraju održavati nekategorisane puteve te da odaberu prave firme koje će efikasno uraditi svoj dio posla", dodao je Doder.

Šef Pododjeljenja za zaštitu i spašavanje Vlade Brčko distrikta BiH Mićo Simikić podsjetio je da je Distrikt u ranijem periodu zahvatilo nekoliko poplava i požara i istakao da državno Ministarstvo sigurnosti  radi na aktivnostima za formiranje zajedničke jedinice u BiH koja će djelovati u situacijama kada bude potrebna pomoć susjednim državama. "Do sada u Brčkom nismo imali pomoć država u okruženju i očekujemo da su ovakvi seminari prvi korak ka saradnji te da će u kriznim situacijama oni sa svojim raspoloživim kapacitetima pomoći Brčko distriktu BiH ukoliko bude bilo potrebno", zaključio je Simikić.