Održan seminar o temi novog ciklusa programa Evropske unije

11.12.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić održao je uvodnu riječ na današnjem seminaru organizovanom u sklopu projekta „Podrška sudjelovanju Bosne i Hercegovine u novom ciklusu programa Evropske unije za period 2014–2020." upriličenom u Hotelu "Jelena" u Brčkom, na kojem su, pored predstavnika Vlade, učestvovali i predstavnici međunarodne zajednice za Brčko distrikt BiH.

Image for news
Doktor Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, rekao je da je cilj ovog seminara da prezentuje čitavu lepezu projekata i programa koji će se finansirati iz evropskih fondova u narednom periodu .
"Potrebno je animirati ljude koji su zainteresovani da pripreme dobre projekte koje bi implementirali u Brčko distriktu BiH. Tu priliku, svakako, da trebamo iskoristiti, raditi u kontinuitetu i stalno jer ima dobrih programa, a skoro da i ne postoji oblast koja se ne može finansirati iz sredstava fondova EU", naglasio je gradonačelnik Domić, ističući da će upravo ovaj i slični seminari pomoći da naučimo kako i kojim putem doći do tih sredstava.
On je, također, podsjetio da Evropska komisija u vezi s tim pitanjem od BiH očekuje ispunjavanje određenih obaveza kako bi se u punom kapacitetu mogle odobriti budžetske stavke.
Na seminaru je predstavljeno 15 programa EU za period 2014–2020. u kojima bi Bosna i Hercegovina mogla sudjelovati, te su pružene informacije o procedurama koje je potrebno provesti s ciljem pristupanja određenom programu Evropske unije.

2013-12-11-Seminar-EI-2

Predstavnica Delegacije EU Vijeća ministara BiH Jasmina Čengić kazala je da je održani seminar o temi programa EU organizovan uz podršku Vlade Brčko distrikta BiH s ciljem da se predstave programi EU koji su za BiH otvoreni još od 2005. godine.
"BiH trenutno sudjeluje u četiri programa EU iz oblasti istraživanja i nauke, te kulture, civilnog društva i medija. Ovi programi su prvenstveno bili namijenjeni kao podrška internim politikama EU, a potom su otvoreni i zemljama zapadnog Balkana na njihovom putu ka evropskim integracijama", navodi Čengićeva.
Ona je još dodala da projektni prijedlozi mogu da budu predloženi od potencijalnih aplikanata, a to mogu biti javni organi vlasti kao i privatna tijela, nevladin sektor pa i pojedinci.
Projekti se zasnivaju na umrežavanju partnera iz zemalja regije i zemalja EU, a svaki od projekata treba da ima određenu dodatnu vrijednost na evropskom nivou.