Održan seminar na temu "Upravljanje otpadom –Waste Management"

16.12.2013. Danas je u prostorijama Hotela „Jelena" u Brčkom započeo dvodnevni seminar kroz TAIEX instrument finansiran od Evropske komisije na temu "Upravljanje otpadom – Waste Management" na kojem su sudjelovali stručnjaci za ove oblasti iz nekoliko zemalja EU. Tokom radionice prezentovana je zakonska regulativa EU, izazove u njenoj primjeni, kao i investicione mogućnosti, ali i druga važna pitanja u vezi s efikasnim upravljanjem otpadom.

Image for news

2013-12-16-Seminar_EI_Taiex-2

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić pozdravnim govorom otvorio je ovu radionicu ističući izvrsnu saradnju sa Uredom Evropske komisije u Brčkom kroz pružene mogućnosti u vidu pomoći u različitim oblastima da bismo sami mogli organizovati neke oblasti od životne važnosti kako bi one bile u funkciji građana.
"Jedna od vulnerabilnih tačaka Brčko distrikta BiH je i upravljanje čvrstim otpadom, problema koji se već godinama pokušava riješiti. Od EU je tražena organizacija ovakvih edukacija kako bi se upoznali sa direktivama Evropske unije i načinima upravljanja čvrstim otpadom u savremenom ekonomski razvijenom svijetu, kao i sa teorijom, načinima i metodologijom rješavanja tog teškog pitanja, s obzirom da kada se govori o čvrstom otpadu građani još uvijek pred sobom imaju sliku smetlišta koje je tu negdje oko nas i koje zagađuje okoliš. Međutim,  u suštini je to vrlo unosan posao, gdje su priliku za razvoj u tome uvidjele i općine u okruženju koje na svom području grade centre za upravljanje otpadom", pojasnio je gradonačelnik.
Cristof Delatter iz Belgije, predstavnik Udruženja flamanskih gradova i općina i raznih neprofitnih organizacija za  pitanja zbrinjavanja otpada, također je iskazao prilike koje se nude ovakvim vidom edukacije.
"Uvjereni smo da će ova radionica pružiti priliku ljudima ovdje da upoznaju i efektivno primjenjuju sve važeće odredbe i legislative", kazao je Delatter, navodeći primjer iz njegove zemlje gdje se otpad iz domaćinstva više uopće ne odlaže na deponije nego je razvijen program potpunog iskorištavanja tog otpada kroz program recikliranja.
On je istakao da se jako puno radi i na preventivnim programima na lokalnom nivou te da smatra da će i ljudi u Brčko distriktu BiH moći profitirati na osnovu takvih saznanja i razmjene iskustava.