Održan sastanak učesnika projekta "ABCDE Posavina"

3.9.2012. Učesnici projekta "ABCDE Posavina" održali su u Brčkom treći šestomjesečni sastanak na kojem su sumirali dosadašnji rad i izradili plan aktivnosti za naredni period. Fokus projekta je promocija energetskog iskorištavanja poljoprivredne biomase u Posavini. Ciljana regija obuhvata Vukovarsko-srijemsku županiju, Brčko Distrikt BiH te općine Šamac, Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac.

Image for news

Prisutne na sastanku pozdravio je gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. sci. Miroslav Gavrić koji je istakao da su za BiH značajna iskustva susjednih zemalja i dodao da je korištenje biomase veoma važno jer pruža mogućnost ostvarivanja pozitivnih socioekonomskih učinaka te pozitivnih učinaka za okolinu.

Duška Šaša iz Energetskog instituta "Hrvoje Požar" iz Zagreba istakla je da je u okviru projekta već održano niz radionica za predstavnike lokalne samouprave i za poljoprivrednike.

"U narednom periodu planiramo seminare za srednje poljoprivredne škole gdje ćemo edukovati učenike i profesore, a izradit ćemo i katalog za investitore koji će im poslužiti da sagledaju mogućnosti provođenja ovakvih projekata u djelo", dodala je Šaša.

Borut Bosančić iz Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci rekao je da u Hrvatskoj postoji niz postrojenja u kojima se iz poljoprivredne proizvodnje pravi biogas i biodizel, a da u BiH samo u Aleksandrovcu kod Banje Luke postoji ovakvo postrojenje.

Projekat „ABCDE Posavina“ provodi se u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007 – 2013. U projektu učestvuju Energetski institut „Hrvoje Požar“ (EIHP) i Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci (IGR), kao nosioci projekta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini,  te Vukovarsko-srijemska županija, Brčko distrikt BiH te općine Orašje, Odžak, Domaljevac-Šamac i Šamac kao partneri na projektu. Realizacija je započela 1. marta 2011. godine, a aktivnosti na projektu će trajati 24 mjeseca.