Održan sastanak s predstavnicima UNICEF-a u BiH: Brčko distrikt BiH je predvodnik promjena

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić održao je sastanak s predstavnicom UNICEF-a v.d. Veronikom Vashchenko i njenim suradnicama.

Image for news

Ključne teme sastanka bile su obrazovanje, zaštita i zdravlje djece. Razgovarano je i o socijalnim uslugama za rani rast i razvoj djece u Brčko distriktu BiH s posebnim osvrtom na povećanje obuhvata djece predškolskim odgojem i obrazovanjem.

„Došli smo do zaključka da je stotinu pedeset sati u predškolskom obrazovanju nedostatno i nastojat ćemo da ispunimo normu od tristo sati. Postoji velika zainteresiranost UNICEF-a da Brčko distrikt BiH bude pilot-projekt i nadamo se da će se brzo pojaviti u našem gradu sa konkretnim prijedlozima koje ćemo nastojati implementirati kroz mobilizaciju proračunskih sredstava i zakone koje treba prilagoditi EU agendi“, kazao je gradonačelnik Nišić.

Predstavnica UNICEF-a Veronika Vashchenko kazala je da se Bosna i Hercegovina suočava s problemom starenja stanovništva, migracijama i padom nataliteta, što predstavlja veliku prijetnju ekonomsko-socijalnoj situaciji te da rješenje predstavlja investiranje u djecu. Govoreći o predškolskom obrazovanju u Brčko distriktu BiH, Vaschenko je istakla da će Brčko distrikt BiH, ukoliko ispuni ovu normu, biti prvi grad u državi koji je to učinio. Naglasila je da je UNICEF spreman pružiti podršku gradonačelniku i svima onima koji su zainteresirani da unaprijede život djeteta kazavši da djeca predstavljaju i sadašnjost i budućnost.

„Brčko distrikt BiH će biti prioritet u cilju poboljšanja položaja djece”, istakla je Vashchenko.

Voditelj Pododjela za predškolsko i osnovno obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Stjepan Marčetić istakao je da je Brčko distrikt BiH spreman podržati ovaj prijedlog, ali da je nužno poduzeti niz konkretnih mjera koje podrazumijevanju i osiguravanje dodatnih sredstava u proračunu Brčko distrikta BiH.

Sastanku su nazočili i šefica Kabineta gradonačelnika Sabina Uzunović, predstavnici Odjela za obrazovanje Samir Čorbadžić i Aleksandar Maksimović, šefica Pododjela za socijalnu zaštitu Nataša Stevanović sa svojim suradnicima te ravnateljica vrtića „Naša djeca” Brčko distrikt BiH Jasna Jovičić.