Gradonačelnik održao sastanak s nacionalnim koordinatorom za platformu Mreže za osnaživanje i integraciju Roma u BiH: Potrebno je osigurati jednak pristup svim građanima

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić i zastupnica u Skupštini Brčko distrikta BiH Mejra Šečić održali su sastanak s nacionalnim koordinatorom za platformu Mreže za osnaživanje i integraciju Roma u Bosni i Hercegovini i partnerom Svjetske federacije Roma Fadilom Halilovićem.

Image for news

Na sastanku su razmatrane mjere i projekti koji bi mogli poboljšati položaj ove populacije u Brčko distriktu BiH uključujući pristup obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti i stanovanju.

Gradonačelnik Nišić je iskazao važnost stvaranja inkluzivnog okruženja koje podržava njihovu kulturu, jezik i identitet, ali i važnost pristupa obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i zapošljavanju. Naveo  je da je potrebno osigurati jednak pristup svim građanima bez obzira na etničku pripadnost i podignuti svijest o doprinosu koji ova populacija može dati društvu.

Nacionalni koordinator za platformu Mreže za osnaživanje i integraciju Roma u BiH Fadil Halilović je istakao da je njegova primarna uloga zagovaranje prava Roma, podizanje svijesti o njihovim problemima te ostvarivanje saradnje s lokalnim akterima na razvoju i implementaciji efikasnih rješenja. Dodao je da se nada uspješnoj saradnji te da će poduzeti konkretne korake kako bi se status Roma u Distriktu poboljšao.

Zastupnica u Skupštini Brčko distrikta BiH Mejra Šečić je istakla da se Romi suočavaju s brojnim poteškoćama ali da se kroz saradnju s lokalnom zajednicom, organizacijama civilnog društva i institucijama može stvoriti okruženje u kojem će Romi imati jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih potencijala.