Održan okrugli sto o temi "Pedagoške osnove cjelovitog praćenja postignuća učenika"

4. 10. 2010. -  Povodom obilježavanje "Svjetskog dana učitelja" u Foajeu Doma kulture u Brčkom održan je okrugli sto o temi "Pedagoške osnove cjelovitog praćenja postignuća učenika".

Image for news

"Okrugli sto pokazao je da u središtu ocjenjivanja nije učenik nego je gradivo i nastavnik. Mi želimo da stavimo u središte učenika, bez obzira bio on sa posebnim potrebama, sa preprekama u učenju i učešću u nastavi, darovit ili sasvim običan učenik. Dakle, ocjenjivanje mora biti u njegovu korist, odnosno u korist učenja i to je osnovni cilj organizovanja okruglog stola", kazao je Ranko Nestorović, stručni savjetnik za nastavne planove i programe i razvoj škola u Pedagoškoj instituciji Brčko distrikta BiH.

Prema njegovim riječima osamdesetih, pa sve do početka devedesetih godina područje Brčko distrikta BiH je bilo razvijeno u pedagoškom dijelu i po tome su škole bile poznate u BiH.

"Školska ocjena i postignuće škole i učenika je osnovni proizvod škole. Formirana je komisija od pet pedagoga i psihologa koji će poslije okruglog stola sročiti sve zaključke i dati preporuku koja će biti proslijeđena svim školama i ujedno postati obaveza za naredni period", istakao je Nestorović.

Okruglom stolu prisustvovali su pedagozi, psiholozi, defektolozi, te predstavnici  osnovnih i srednjih škola Brčko distrikta BiH.