Održan okrugli sto o ekonomskom potencijalu Brčko distrikta BiH

23.9.2019. U susret 3. Biznis forumu Brčko distrikta BiH, koji će biti održan od 3. do 5. oktobra, danas je u brčanskoj Gradskoj vijećnici održan Okrugli sto na temu „Situacija i perspektiva ekonomskog potencijala Brčko distrikta BiH“. Učešće na okruglom stolu uzeli su predstavnici Privredne komore, Udruženja poslodavaca, Zavoda za zapošljavanje, predstavnici banaka te privrednici s područja Brčko distrikta BiH. Okrugli sto je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

Image for news

Moderator Okruglog stola i član Organizacionog odbra 3. Biznis foruma rekao je da je jedan od zaključaka danas bio taj da su investicije iz dijaspore potrebne Brčko distriktu BiH i regiji u smislu ulaganja u firme i stvaranja novih radnih mjesta, a, kako je naveo, uočeno je da postoji dosta lica kojima su potrebne vještine i znanje, u čemu dijaspora također može biti partner. „Akcenat je stavljen na malu privredu, odnosno preduzetništvo i jedan od zaključaka je da bi bilo poželjno da napravimo partnerstvo male privrede i institucija Brčko distrikta BiH“, dodao je Lalić.

Direktor Biznis foruma Damir Bulčević rekao je da je održavanjem Okruglog stola završena pripremna faza ovogodišnjeg Biznis foruma. „Na ovogodišnjem Biznis forumu jedan od osnovnih ciljeva je da čujemo mišljenje privredne i akademske zajednice i uvažimo ih kroz Vladine programe te da stvorimo kvalitetan, siguran i dostojanstven život, kako ljudi ne bi odlazili iz zemlje. Zajedničkim snagama treba da okupimo privrednike i prepoznamo one koji daju dobar primjer drugima te da vladavinu prava stavimo na prvo mjesto“, zaključio je Bulčević.

Tema 3. Biznis foruma Brčko distrikta BiH je „Dijaspora za partnerstvo“.