Održan Okrugli sto na temu "Posljedice ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju"

19.11.2012. U okviru Sajma privrede u organizaciji Odsjeka za evropske integracije Vlade Brčko distrikta BiH u prostorijama JP "Luka Brčko" u petak, 16. 11. 2012. godine, održan je okrugli sto na temu posljedica ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju.
Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Brčko distrikta BiH Miroslav Gavrić, predstavnici Direkcije za evropske integracije, Delegacije Evropske unije, Ministarstva vanjske trgovine, Ureda za veterinarstvo BiH i Agencije za sigurnost hrane te brojni učesnici sajma.

Image for news

Ovo je drugi po redu okrugli sto koji se u skorijem vremenu na ovu temu održao u Brčkom, a sve zbog toga što su posljedice ulaska Republike Hrvatske u EU na BiH prepoznate kao jedna od veoma bitnih tema u ispunjavanju uslova BiH za pristupanje EU.
"Prvi neriješen problem je pitanje granice duge 1.001 km između BiH i Hrvatske. Postoji i veliki problem izvoza roba biljnog i životinjskog porijekla, prvenstveno jer ne ispunjavamo standarde za izvoz. Jedini proizvodi animalnog porijekla koje BiH može izvoziti su sirova koža i prerađena riba, a postoji naznaka da će se u skorijoj budućnosti tome moći pridružiti i med", kazala je Darija Ramljak, iz Direkcije za evropske integracije BiH. Dodatni problem, dodala je Ramljak, jeste i ograničen broj graničnih prelaza preko kojih bi se roba izvozila.

2012-11-16-Okrugli_sto-2

Ured za veterinarstvo BiH je u posljednje vrijeme intenzivirao svoje aktivnosti na osiguravanju uslova BiH za dostizanje standarda koje zahtijeva EU, a samim tim i RH. Jedna od najvećih zamjerki Ureda jeste neusaglašena legislativa po pitanju sigurnosti hrane i kontrolni sistem u tom segmentu. Projekti na rješavanju navedenih problema su u toku. Iako postoji još mnogo nedostataka u otklanjanju problema nadležni se nadaju da će oni biti riješeni u skorije vrijeme.