Održan nastavak 143. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

18.7.2012. U nastavku juče započete sjednice Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku o imenovanju lica za saradnju sa mjerodavnim institucijama i organima za traženje nestalih lica na nivou BiH. Predstavnik iz Brčko distrikta BiH je Mujo Mustafić koji radi u Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja.

Image for news

Vlada je primila na znanje Revizorski izvještaj i Akcioni plan za realizovanje preporuka iz revizije finansijskog poslovanja Policije Brčko distrikta BiH za period 1.1 - 31. 12. 2011. godine. Vlada je usvojila i Pravilnik o izmjeni Pravilnika za podsticaj u poljoprivredi u 2012. godini. Informacije iz oblasti sticanja nekretnina,  koje je danas razmatrala, Vlada je vratila na doradu pa će se o njima izjašnjavati na nekoj od narednih sjednica.

2012-07-18-Nastavak_143_Sjednice_Vlade

Pošto je na jučerašnjoj sjednici najviše vremena provedeno na razmatranju Nacrta odluke o prihvatanju druge razlike u cijeni u projektu Fabrike vode za piće i Zahtjeva za priznavanjem naknadnih radova na izgradnji obaloutvrde desne obale rijeke Save, novinarima se, po završetku sjednice Vlade, obratio Miodrag Peranović, šef Odjeljenja za komunalne poslove. On je podsjetio na prethodne institucionalne aktivnosti o izgradnji Fabrike vode i svim obavezama koje su nastale za Brčko distrikt BiH,  bilo kroz osnovni ugovor ili kroz aneks ugovora, kao i о preduzetim aktivnostima u vladinom odjeljenju na čijem je čelu, a sve da bi ukazao na ozbiljnost problema i mogućim negativnim posljedicama. Vlada nije podržala predložene odluke čija je finansijska težina preko 2,3 miliona KM, a sa tim stavom Vlade Brčko distrikta BiH juče su upoznati i predstavnici firme WABAG iz Austrije koji su tim povodom i bili u Brčkom i razgovarali sa predstavnicima Vlade Brčko distrikta BiH. Miodrag Peranović je rekao da su predstavnici pomenute firme rekli da će se pismeno izjasniti o daljnjim koracima koje će preduzeti u odnosu na odluke Vlade Brčko distrikta BiH.

– Jedna od mogućnosti jeste da izvođač radova povede sudski spor protiv Brčko distrikta BiH koji bi se odvijao pred međunarodnom arbitražom u Cirihu. U tom, eventualnom, sporu primjenjivalo bi se švajcarsko pravo, a takav spor bi dodatno obeshrabrio investitore da ulažu u naš grad –  zaključio je Miodrag Peranović, šef Odjeljenja za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta BiH.