Ublažene mjere na području Brčko distrikta BiH: Odobren djelimičan rad pijacama

13.1.2020. Štab za zaštitu i spašavanje u Brčko distriktu BiH na današnjoj sjednici donio je odluku o djelimičnom otvaranju pijace u prigradskom naselju Klanac za prodaju voća, povrća i ostalih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kao i rasadnog materijala, cviječa, povrća i voća“, izjavio je danas komandat Štaba Siniša Milić.

Image for news

On je rekao da će pored zelene pijace u gradu, koja će raditi svakim radnim danom od 7 do 13 časova, od srijede 15.aprila biti otvorena i pijaca na Klancu, i to tri dana u sedmici – ponedjeljkom, srijedom i petkom u vremenu od 7 do 13 časova.

     Gradonačelnik Milić je podsjetio da će se prema odluci Štaba prodaja moći obavljati isključivo na tezgama u krugu pijace ili sa kamiona parkiranih na mjestima koja su za to predvidjena. Takodje od danas je dozvoljena i trgovina cvijećem na veliko i malo.

     „Na svim ovim mjestima je obavezno pridržavanje i provodjenje svih propisanih higijenskih mjera i preporuka kupcima da se što kraće zadržavaju na prodajnim mjestima“,rekao je Milić,dodajući da će se prije početka rada pijace Klanac obavezno izvršiti dezinfekcija prostora, što će se obavljati u kontinuitetu prema Planu dezinfekcije.

     Štab koji je formiran s ciljem prevencije i suzbijanja širenja virusa korona, takodje je registrovanim poljoprivrednim proizvodjačima odobrio prodaju voća, povrća, cvijeća i svih vrsta rasade u krugu pijace Arizona i u sklopu njihovih poljoprivrednih gazdinstava uz pridržavanje svih propisanih mjera.

     „U slučaju nepoštivanja ovih mjera, koje bi negativno uticale na epidemiološku situaciju, štab će ukinuti ova odobrenja“,rekao je Milić.

     On je ponovio da će dalja relaksacija ili pooštravanje mjera donesenih u cilju suzbijanja epidemije virusa korona zavisiti isključivo od epidemiološke situacije na prostoru distrikta, koja se, upravo zahvaljujući mjerama ograničenja, kao i odgovornim ponašanjem gradjana, i dalje drži pod kontrolom.