Odbrana od oružja za masovno uništenje

 22.12.2010. - Kroz proces saradnje između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ambasade SAD-a u BiH u oblasti brzog odgovora na posljedice djelovanja oružja za masovno uništenje donirana je od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, prikolica s materijalno-tehničkim sredstvima neophodnim za prvi odgovor u ovoj oblasti.

Image for news

S obzirom da u sklopu sigurnosnog sistema u BiH, Odjeljenje za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta raspolaže  sa obučenim i efikasnim kadrovima za djelovanje u ovoj oblasti, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović odlučio je da donirana materijalno-tehnička sredstva za upotrebu i trening dodijeli ovom odjeljenju.

Primopredaja prikolice izvršena je u Sarajevu sklapanjem adekvatnog ugovora koga su potpisali pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić i šef Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta Ermin Džindić.

Džindić je izrazio zahvalnost Ambasadi SAD-a i Ministarstvu sigurnosti na uručenoj donaciji vrijednoj 140.000 američkih dolara, te naveo da će ona predstavljati izuzetan kvalitet u izvršavanju zadataka u vanrednim situacijama po scenarijima s opasnim materijama.

Ovo je rezultat rada i dobre saradnje Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na zaštiti i spašavanju svih građana Bosne i Hercegovine te, iako  je ova oprema dodijeljena Brčko distriktu,  ona je namjenjena za potrebe djelovanja naše jedinice na  cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, ukoliko se za to ukaže potreba a po zahtjevu Ministarstva sigurnosti BiH, istakao je Džindić.

On je naglasio da su pripadnici Jedinice za zaštitu i spašavanje ovim činom dobili priznanje za sposobnost, znanje i obučenost koju su pokazali tokom obuka i vježbi, posebno učešćem u vježbi „Združeni odgovor 2010“ održanoj prije nekoliko mjeseci u Sarajevu.