Od danas zabranjena javna okupljanja u Brčkom

20.7.2020. Naredbom Štaba za zaštitu i spasavanje od danas su na području distrikta Brčko zabranjena sva javna okupljanja.

Image for news

U smislu Zakona o javnom okupljanju, zabranjeno je svako organizovano okupljanje više od 20 ljudi, koje se održava radi javnog izražavanja i promovisanja političkih, socijalnih i drugih uvjerenja i interesa.  

Takođe, nisu dozvoljene organizacije javnih priredbi, koje predstavljaju okupljanja radi ostvarivanja prihoda u okviru registrovane djelatnosti, koje, s obzirom na očekivani broj učesnika ili karakter javnog okupljanja, zahtijeva preduzimanje dodatnih mjera osiguranja.

Zabranjena su i druga masovna okupljanja u ugostiteljskim i sličnim objektima koja po broju učesnika mogu predstavljati opasnost u smislu širenja zaraze virusom korona.

Istovremeno, nalaže se privrednim subjektima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na području Brčko distrikta BiH, da svoj rad organizuju na način da osiguraju: 

a)      fizičku udaljenost u ugostiteljskim objektima na način da za jednim stolom ne mogu da sjede više od dva lica, osim ako su u pitanju roditelji i maloljetna djeca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezan razmak od 2 m između stolova;

b)      ograničenje ukupnog broja lica u ugostiteljskim objektima na način da je pri ulasku u objekat vidno istaknuta brojčana oznaka koja predstavlja ukupan broj lica (gosti i zaposleni u objektu) koja mogu biti u objektu u isto vrijeme, a koji se dobija na način da se površina objekta na kojoj se pruža ugostiteljska usluga podjeli sa 2,5;

c)      udaljenost muzičara i izvođača od lica u ugostiteljskom objektu u razmaku od 4 m, a razmak između muzičara i izvođača od 2 m.

Zadužuje se Kancelarija gradonačelnika – Inspektorat da započne s pojačanim kontrolama poštovanja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH u ugostiteljskim i trgovinskim objektima, i to na način da kontrolu vrše najmanje dva puta u toku jednog dana istog objekta.