Obnovljivi izvori energije – energetska budućnost

1.6.2012. U organizaciji Austrijske privredne komore jučer je u Gisingu (Republika Austrija) održan   skup na temu "Razvoj obnovljivih izvora energije" na kojem je učestvovala i delegacija Brčko distrikta BiH predvođena gradonačelnikom dr. sci. Miroslavom Gavrićem.

Image for news

 

Gising je austrijski grad svjetski poznat po samodrživom modelu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i mjesto gdje se nalazi poznati Evropski institut za obnovljive izvore energije. Ovaj grad iz obnovljivih izvora, posebno iz biomase, proizvodi toplotne i električne energije mnogo više od svojih potreba. Tokom terenskih posjeta postrojenjima za proizvodnju energije iz biomase učesnici su mogli lično vidjeti na koji način se ovaj model razvio, te kako omogućava profitabilnost za investitore, nižu cijenu energenata za građane i samoodrživost u snabdijevanju ovom vrstom energije za lokalnu zajednicu.

Delegacija Distrikta je održala nekoliko veoma interesantnih i značajnih bilateralnih sastanaka među kojima su najznačajniji oni sa predstavnicima Austrijske privredne komore, preduzećima koji se bave razvojem tehnologije za upotrebu obnovljivih izvora energije, kao i instituta s ciljem razmjene iskustva iz ove oblasti.

2012-06-01-Gizing-2

Delegacija je učesnicima predstavila regionalnu studiju o potencijalima poljoprivredne biomase u energetske svrhe koja je nedavno urađena kroz prekogranični projekat u regiji Posavine. Ova studija treba inicirati aktivnosti na pokretanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u Posavini, te zainteresovati privatne investitore za ovu aktivnost. Prelazak na obnovljive izvore energije ne samo da predstavlja budućnost nego je to i jedina alternativa. Stoga primjer Gisinga može poslužiti kao veoma dobar u pravcu posvećenosti lokalne zajednice, politike i privrede prelasku sa tradicionalnog na obnovljive izvore energije. Sve analize pokazuju da je to značajno jeftinije za korisnike, te se na taj način rješavaju brojni problemi u zaštiti životne sredine.