Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

3.12.2013. U povodu obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, danas je u Centru za mentalno zdravlje Brčko distrikta BiH upriličena skromna svečanost.

Image for news

2013-12-03-Medjunarodni_dan_osoba_s_invalidetom-2

U saradnji sa lokalnim Udruženjem za pomoć osobama sa posebnim potrebama ,,SVITAC'' osoblje Centra priredilo je skromno i lijepo druženje za osobe s invaliditetom, uz učešće njihovih roditelja koji su za ovu svečanost pripremili tradicionalna domaća jela.

Prethodno je u Omladinskom domu u Brčkom, uz pomoć učenika Poljoprivredne i medicinske škole i lokalnih udruženja za osobe s posebnim potrebama, organizovan prigodan program gdje su u svom uvodnom izlaganju učenici nabrojali sve međunarodne instrumente i konvencije, naročito one koje je BiH ratifikovala.

Prema riječima šefice Centra za mentalno zdravlje Brčko distrikta BiH Zlate Paprić Brčko je tokom proteklih godina dosta odmaklo naprijed, ističući potrebu da osobe s invaliditetom zavisno od stepena invaliditeta ipak moraju predočavati svoje potrebe prema određenim institucijama.

2013-12-03-Medjunarodni_dan_osoba_s_invalidetom-3

2013-12-03-Medjunarodni_dan_osoba_s_invalidetom-4

Dr. Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, iskazao je podršku u obilježavanju ovog datuma te je pozvao sve građane Brčko distrikta BiH na toleranciju i prepoznavanje vrijednosti različitosti.

"Najznačajnija potreba je da osobe sa invaliditetom budu jednako tretirane kao i svi ostali građani. Želja nam je da se o aktivnostima osoba s invaliditetom ne govori samo na posebne dane nego svaki dan", naglasio je gradonačelnik Domić.