Obilježen Međunarodni dan borbe protiv korupcije


9.12.2013. Povodom obilježavanja 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, danas je na gradskom trgu u Brčkom upriličen susret sa građanima podjelom propagandnih materijala, u organizaciji Policije Brčko distrikta BiH i saradnji sa nevladinim sektorom, a uz učešće predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH.


Image for news

2013-12-09-Medjunarodni_dan_borbe_protiv_korupcije-2

Gradonačelnik dr. Anto Domić kazao je da se aktivnosti na borbi protiv korupcije provode godinama unazad te da je, što se tiče izvršnog dijela vlasti, preduziman čitav niz mjera i aktivnosti s ciljem da se percepcija korupcije počne mijenjati u pozitivnom smjeru.
"Ono što smo do sada postigli, ipak, nije odmaklo od osjećaja percepcije iako smo uveli čitav niz aktivnosti na uspostavljanju procedura i pojedinačne odgovornosti, ali će to sigurno zahtijevati duži period i još dosta uloženog truda i energije", kazao je gradonačelnik Domić, ističući da je nužno podizanje svijesti stanovništva s obzirom na težinu problema sa kojim se susrećemo.
On je iskazao nadu da će Brčko distrikt BiH kao dio cjelovite zajednice BiH u narednom periodu imati više uspjeha u smislu promjene osjećaja stanovništva da je čitavo društvo korumpirano.
Glavni tužilac Tužilaštva Distrikta Zekerija Mujkanović rekao je da se najveći broj provedenih  istraga veže za funkcionisanje vlasti te da za sada podignute optužnice pokazuju da u tom segmentu ima najviše posla, a da na korupciju nisu imuna ni privatna preduzeća.
Predsjednik skupštinske Komisije za borbu protiv korupcije Ivan Krndelj istakao je važnost novih zakona,  prije svega Zakona o nezastarijevanju krivičnih djela iz procesa privatizacije, Zakona o porijeklu imovine, kao i Zakona o oduzimanju imovine.
"Bez toga mi ne možemo očekivati ni od Tužilaštva, ni od Policije da uspješno obave svoj dio posla'', rekao je Krndelj.