Obilježavanje Dana učitelja u Brčko distriktu BiH

4.10.2010. -  Povodom Svjetskog dana učitelja, koji se u Bosni i Hercegovini obilježava već 120 godina, Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH je pripremilo niz aktivnosti na obilježavanju ovog značajnog datuma, rekao je Rizo Čivić, šef ovog odjeljenja na pres konferenciji.
 

 

Image for news

On je istakao da je 5. oktobar jedan od najznačajnijih dana u programu UNESKO-a. Svjetski dan učitelja je posvećen društvenoj djelatnosti koja ima odgovornu ulogu u determiniranju ukupnog razvoja čovječanstva, istakao je Čivić i dodao da u svijetu oko 50 miliona ljudi radi na različitim poslovima obrazovanja. Riječ je o veoma složenoj djelatnosti u kojoj se od prosvjetnih radnika traže i druge kompetencije da bi se od djece izgradile ličnosti koje će imati društvenu odgovornost, zaključio je Čivić i poručio da će se ovih dana i u Brčko distriktu BiH odati priznanje onima koji su cijeli svoj život utkali u obrazovanje generacija mladih ljudi.

Obilježavanje Dana učitelja počinje 4. oktobra u 13 sati u Foajeu Doma kulture, gdje će biti održan Okrugli sto o temi „Pedagoške osnove cjelovitog praćenja postignuća učenika“. Centralna manifestacija bit će upriličena na sam Dan učitelja, kada će s početkom u 18 sati u Domu kulture biti upriličena Svečana akademija. Program se nastavlja i narednih dana, kada su planirani kulturni i sportski događaji. Bit će održana projekcija kratkometražnih nagrađenih filmova učenika Tehničke škole, kao i promocija Pedagoško-metodičkog priručnika za nastavnike. A nastavnici osnovnih i srednjih škola odmjerit će snage u odbojci i malom fudbalu.