Obilježavanje 5. juna Svjetskog dana zaštite životne sredine

5.6.2013. Odjeljenje za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove Vlade Brčko distrikta BiH i ove se godine pridružuje inicijativi građana Brčko distrikta BiH u obilježavanju 5. juna u akciji čišćenja prostora oko autobuske stanice u Brčkom, a koja ima za cilj podizanje ekološke svijesti šire javnosti.

Image for news
Tim povodom u srijedu 5. juna 2013. godine pozivamo zainteresovanu javnost da zajednički damo doprinos obilježavanju ovog najznačajnijeg datuma za životnu sredinu tako što ćemo se u 9.30 sati okupiti na autobuskoj stanici u Brčkom i pridružiti se akciji čišćenja tog dijela s ciljem da naš grad učinimo zdravijim, čistijim i boljim mjestom za život svih, a posebno generacija koje dolaze iza nas.
Učesnicima u ovoj akciji Odjeljenje za prostorno planiranje osigurat će obrok i osvježenje.
 
Svjetski dan životne sredine predstavlja najveću globalnu proslavu posvećenu ekološkom pokretu koja se obilježava od 1972. godine i koja je postala jedan od osnovnih događaja kroz koje Ujedinjeni narodi širom svijeta podižu svijest o životnoj sredini, što spada među goruće probleme današnjice, i podstiču ih da postanu aktivni sudionici održivog i ravnomjernog razvoja. Isticanje uloge lokalnih zajednica i preuzimanje odgovornosti za očuvanje planete ključna je stvar za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve.
 
Svjetski dan zaštite životne sredine ove godine se obilježava pod sloganom: Misli, jedi, štedi!
 
Ova kampanja protiv otpada i gubitka hrane koja nas podstiče da smanjimo stvaranje otpada od hrane, odnosno količinu neiskorištene hrane koja gubi prehrambena svojstva, ali i prestaje biti resursom koji se može obnoviti.
Tom prilikom bit će uručene i nagrade osnovcima i srednjoškolcima koji su pokazali najveći stepen znanja iz oblasti zaštite životne sredine i to praktično predstavili prilikom obilježavanja Svjetskog dana voda 22. marta.
 
Odjeljenje za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove Vlade Brčko distrikta BiH pokrenulo je i uspješno realizuje projekat uspostave  informacionog sistema i web prikaza podataka s pokretne stanice za praćenje kvaliteta zraka u Brčko distriktu BiH, čiji rezultat je i uspostava web portala www.ekoportal.bdcentral.net.

2013-06-04-Dan_zastite_ookoline-2

Cilj ovog web portala jeste javnosti pružiti jednostavan i efikasan način pristupa informacijama u vezi s kvalitetom zraka na pojedinim lokacijama u Brčko distriktu BiH, a može mu se pristupiti putem navedene web adrese ili putem linka na službenoj web stranici Vlade www.bdcentral.net.