Norveška narodna pomoć završila radove na deminiranju u Laništima

18.12.2013. U Mjesnoj zajednici Laništa danas je upriličena završnica radova na deminiranju u sklopu integralnog projekta protuminskih aktivnosti u ovoj lokalnoj zajednici. Na ceremoniji su sudjelovali predstavnici Ambasade Švicarske Konfederacije u BiH, predstavnici Norveške narodne pomoći kao i predstavnici Vlade Distrikta.

Image for news

2013-12-18-Zavrseni_radovi_na_deminiranju2

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić istakao je da se uz Norvešku narodnu pomoć, na području Distrikta godišnje deminira više od milion kvadratnih metara čime se stvaraju uvjeti za održivi povratak ljudi.
„Aktivnosti na ovom planu ipak trebaju biti još intenzivnije kako bi, do predviđene 2020. godine, Distrikt u potpunosti dekontaminirali“, kazao je gradonačelnik Domić.
Do polovine decembra 2013. godine Norveška narodna pomoć deminirala je 193.117 kvadratnih metara minski zagađene površine u Laništima. Finansijska sredstava za deminiranje osigurala je Vlada Švicarske Konfederacije, a doprinos je dala i Vlada Kraljevine Norveške učestvujući s njima sa oko 10 posto dodatnih finansijskih sredstava.