Nije održana ni 39. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH


27.7.2011. Dnevni red sa samo jednom tačkom Dnevnog reda 39. vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH nije usvojen. Sa 7 glasova protiv članova Vlade iz bošnjačkih političkih stranaka odbijeno je razmatranje i usvajanje Nacrta pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2011. godinu. Donošenje ovog pravilnika neophodno je za početak isplate sredstava podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za šta je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno oko 7 miliona KM.

Image for news
Na pres konferenciji upriličenoj nakon ove sjednice gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr. Dragan Pajić pozvao je poljoprivrednike da razgovaraju sa predstavnicima bošnjačkih političkih partija koje onemogućavaju usvajanje Pravilnika za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji a samim tim i isplatu sredstava izdvojenu za tu namjenu. On se osvrnuo na izjave predsjednika Skupštine Brčko distrikta Esada Atića koji se poziva na moral i sukob interesa gradonačelnika rekavši da je on bar tri puta nemoralniji i isto toliko puta u većem sukobu interesa od njega, što je ovdašnjoj javnosti već dobro poznato, i zaključio da se očigledno radi o sasvim drugoj pozadini u aktuelnoj političkoj situaciji u Brčko distriktu.
Šef Odjeljenja za poljoprivredu Pejo Mendeš je upozorio da ukoliko se ovakva situacija nastavi da do isplate podsticaja za ovogodišnju poljoprivrednu proizvodnju neće ni doći. On je također apelovao na poljoprivrednike distrikta da razumiju postojeće stanje i da odgovore traže u bošnjačkim političkim partijama koje su zaustavile proces realizacije podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji. Mendeš je izrazio razumijevanje za teškoće poljoprivrednika nastale ovom situacijom i još dodatno uvećane sušom, gradom i ostalim nepogodama koje su pogodile usjeve i istakao da od gradonačelnika i u resornom odjeljenju Vlade distrikta postoji spremnost da se isplate podsticaji i pomogne poljoprivrednim proizvođačima u Brčko distriktu da prevaziđu krizu koja ih je zadesila.