Nastavljeni razgovori o otvaranju narodne kuhinje u Brčko distriktu

9.10.2010. - Predstavnici norveškog Crvenog krsta, koji su boravili nekoliko dana u Brčkom, iskazali su interesovanje za pomoć Brčko distriktu u rješavanju pitanja narodne kuhinje. Tim povodom s njima se u prostorijama Crvenog krsta u Brčkom sastao gradonačelnik Dragan Pajić. Razgovarali su o potrebi osnivanja jedne takve ustanove u Brčko distriktu, s obzirom na aktuelnu sliku socijalnog stanja kao i o sredstvima koja su potrebna da bi narodna kuhinja funkcionirala u Brčko distriktu sa oko 150 obroka dnevno. Vlada Brčko distrikta za ovu namjenu planira izdvojiti u budžetu za sljedeću godinu 300.000 KM.

Image for news

U tu djelatnost bili bi uključeni i volonteri, aktivisti humanitarnih organizacija iz ovog područja, a koji bi bi pomagali u distribuciji obroka starim i nemoćnim osobama, koje nisu u stanju doći u prostorije narodne kuhinje. Rečeno je da je prostor, koji je u posjedu Crvenog krsta u Brčkom u „Eš naselju“, predviđen za adaptaciju i namjensko pretvaranje u prostorije narodne kuhinje. Predstavnici norveškog i brčanskog Crvenog krsta zajedno s gradonačelnikom Draganom Pajićem obišli su ovaj prostor i konstatirali da je pogodan za tu namjenu, a pogotovo što se nalazi u neposrednoj blizini sjedišta Crvenog krsta Brčko distrikta, kome će biti povjereno upravljanje narodnom kuhinjom. Za adaptaciju ovog prostora potrebno je osigurati oko 250.000 KM, za šta su pomoć već obećali iz Crvenog krsta Švicarske i Norveške, a bit će potrebno još donacija. Za samo funkcioniranje narodne kuhinje očekuje se pomoć i privatnih firmi u hrani i potrebnim namirnicama, a neki su već izrazili podršku ovom projektu ako bi bio uspostavljen po ovom modelu.

Na kraju sastanka zaključeno je da je važno da se rješavanju ovog problema u Brčko distriktu pristupilo na ozbiljan i drugačiji način od dosadašnjeg, koji nije dao zadovoljavajuće rezultate, te da su već poduzete brojne aktivnosti i uključeni svi neophodni faktori lokalne zajednice.