Nastavljena 149. i održana 150. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

18.9.2012. U nastavku 149. redovne sjednice Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je zaključak da na lokaciji Novo Brčko bude izgrađena stambena zgrada za kolektivni stambeni smještaj porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida Armije BiH i HVO-a.

Image for news

Šef Odjeljenja za javne poslove izvijestio je Vladu o problemu u vezi sa žalbama na tendere iz oblasti putogradnje. Članovi Vlade usvojili su zaključak kojim traže od Vladinih odjeljenja da pokrenu odgovornost svih koji prave tendere na neadekvatan način, te da se protiv firmi čiji su prigovori odbijeni pokrene sudski postupak putem Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH.

Šef Odjeljenja za obrazovanje izvijestio je članove Vlade o prevozu učenika u redovnom linijskom prevozu. Usvojen je zaključak da nadležna odjeljenja kvartalno izvijeste Vladu o ovom pitanju kako bi se rješavali eventualni problemi i nepravilnosti.

Članovi Vlade usvojili su zaključak kojim je dat zadatak Upravnom odboru JP "Radio Brčko" da napravi detaljnu analizu rada i funkcionisanja ovog javnog preduzeća, uključujući izvještaj o finansijskom stanju, te da sačinjeni izvještaj dostavi Vladi na razmatranje u roku od 15 dana. Zaključkom se kaže da se do konačnog usvajanja izvještaja o funkcionisanju JP "Radio Brčko" ne vrše nikakve promjene u smislu prostora, kadrova i novih finansijskih zaduživanja radija kao i da Upravni odbor razmotri mogućnost o nastavku saradnje sa tri novinarke koje su radile u preduzeću po osnovu ugovora o honorarnoj saradnji. Ovim zaključkom također je rečeno da će Upravni odbor zajedno sa Vladom Brčko distrikta BiH, odnosno glavnim koordinatorom iznaći način kako bi se proveo postupak plaćanja dugovanja po osnovu poreza prema nadležnim institucijama.

Vlada Brčko distrikta BiH održala je 150. redovnu sjednicu na kojoj je usvojila izvode iz tonskih zapisa sa 146. redovne i 61. vanredne sjednice.

Tačka dnevnog reda Razmatranje i usvajanje Nacrta odluke o odobravanju Programa utroška sredstava  tekućih grantova u 2012. godini u Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja je odložena. Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Izvještaj i usvojila Akcioni plan za realizovanje preporuka iz revizije finansijskog poslovanja Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja za 2011. godinu.

Članovi Vlade dali su saglasnost na Nacrt sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva obrazovanja Narodne Republike Kine za period 2013–2016. godina.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Nacrt Odluke o dodjeli dizel goriva s ciljem realizacije protuminskih akcija. Ovom odlukom dodjeljuje se 2.000 litara dizel goriva Ministarstvu odbrane BiH, odnosno Deminerskoj četi Deminerskog bataljona s ciljem neometanog nastavka deminiranja na zadacima u Gornjem Vukšiću.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je odluke o usvajanju programa i kriterija za korištenje novčanih sredstava sa pozicije grantovi neprofitnim organizacijama za 2012. godinu u Odjeljenju za obrazovanje.

Sredstva se dodjeljuju javnim visokoškolskim ustanovama koje obavljaju djelatnost na području Brčko distrikta BiH u iznosu od 500.000 KM na dva jednaka djela Ekonomskom fakultetu Brčko Univerziteta u Istočnom Sarajevu i dislociranim odjeljenjima Univerziteta Sarajevo.

Vlada Brčko distrikta BiH razmatrala je Informaciju o zaplijenjenoj robi u postupku prinudne naplate Porezne uprave Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH. S obzirom da se, nakon raspisanih javnih poziva za licitaciju i oglasa za direktnu prodaju, imovina koja je bila predmet prodaje nije mogla prodati, jer nije bilo zainteresovanih ponuđača za kupovinu, Vlada Brčko distrikta BiH donijela je zaključak kojim svu tekstilnu robu ustupa Odjeljenju za zdravstvo, a ostalu će ponuditi javnim preduzećima i odjeljenjima Vlade i rasporediti po potrebi.

Vlada Brčko distrikta BiH imenovala je predstavnika Brčko distrikta BiH kao člana delegacije za pregovore radi zaključivanja sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj.