Nastavak saradnje bratskih gradova Brčkog i Samsuna iz Turske

20.11.2012. Delegacija bratskog grada Samsuna iz Turske na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Turanom Cakirom boravila je proteklog vikenda u prvoj zvaničnoj posjeti Brčko distriktu BiH gdje je učestvovala na Međunarodnom sajmu privrede "Brčko 2012".

Image for news
U sastavu delegacije iz Turske bio je šef protokola i inostranih poslova Samsuna Šenol Kocatepe kao i četiri istaknuta privrednika ovog grada koji su ujedno i članovi Komore za industriju i trgovinu.
U okviru zvanične posjete predstavnici Samsuna sastali su se sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. sci. Miroslavom Gavrićem.

2012-11-20-Prijem_delegacije_Samsuna_kod_gradonacelnika

Na sastanku, koji je gradonačelnik Gavrić upriličio zajedno sa svojim saradnicima, razgovarano je o intenziviranju saradnje koja je započela bratimljenjem dva grada u junu ove godine. "Pozvali smo delegaciju Samsuna u Brčko u vrijeme Sajma privrede i Pozorišnih susreta jer smatramo da je sada najpovoljniji period da razmotrimo na koji način ćemo konkretizovati našu saradnju. Naši gosti izrazili su interesovanje za ulaganje u Brčko i proširivanje svog biznisa na područje Bosne i Hercegovine. Nadam se da će privrednici nastaviti saradnju koju smo mi započeli", rekao je gradonačelnik Gavrić.
U okviru brčanskog Sajma održani su i poslovni susreti privrednika Samsuna i Brčko distrikta BiH. Tom prilikom prezentovani su potencijali investiranja kao i geografski položaj, institucionalni okvir, pravna regulativa i strateški ciljevi dva grada. Zamjenik gradonačelnika Samsuna Turan Cakir istakao je da je veoma zadovoljan onim što je vidio u Brčkom i dodao da je cilj posjete turske delegacije sagledavanje načina na koji će u budućnosti biti ulagano u bratski grad Brčko, na kulturnom i ekonomskom polju.

2012-11-20-Susret_delegacije_Samsuna_sa_privrednicima

"Veoma nam je drago što smo imali priliku da posjetimo Brčko. Ocijenili smo da je ovo područje veoma dobro za ulaganje te da su ljudi ovdje spremni za saradnju", dodao je Cakir.
Za saradnju sa biznismenima iz Samsuna interesovanje je pokazalo i nekoliko firmi iz Brčkog.
Predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH Ševal Suljkanović predložio je, s ciljem još konkretnije saradnje, da se u oba bratska grada imenuju odgovorne osobe koje će u budućnosti komunicirati kada su u pitanju zajednički projekti.

2012-11-20-Posjeta_delegacije_Samsuna_Arizoni

Delegacija Samsuna posjetila je kompleks firme "Bimal" i tržnicu "Arizona", kao i nekoliko turističkih mjesta i vjerskih objekata u gradu.

O gradu Samsunu možete više saznati iz promotivnog videa ispod.

{youtube}7KNfyfywIR8{/youtube}