Nastavak 49. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

20.12.2013. Na današnjoj sjednici Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je principe i metodologiju izračunavanja koncesione naknade.

Image for news
Zbog nepostojanja akta u Brčko distriktu BiH koji određuje koncesionu naknadu, više dobavljača koji vrše flaširanje vode za piće nemaju koncesiju za korištenje prirodnih izvora vode, a samim tim ni pravo na izvoz ovog proizvoda van granica Bosne i Hercegovine.
"Jedan od takvih je i proizvođač vode "Maja" koji već funkcioniše na ovom području stoga to pitanje treba riješiti. U ovom trenutku odlučili smo se djelovati separativno  samo na pitanje eksploatiranja vode za piće koje će ići u komercijalnu upotrebu", rekao je gradonačelnik Domić.

2013-12-1949_RSV-Anto_Domic

Utvrđena metodologija pokazat će načine davanja prava na korištenje i drugih prirodnih resursa na području Distrikta za koje privrednici izraze interesovanje.
Gradonačelnik je naglasio da se planira utvrditi popis oblasti u politikama koncesija koji bi se pokušati implementirati u budućem vremenskom periodu što bi u konačnici pojednostavilo funkcionisanje nekih oblasti, na primjer javnog prevoza.